Polis försöker flytta på demonstranterna som dock lyckades i sitt uppsåt att stoppa tennismatchen mellan Sverige och Rhodesia
i Båstad 1968. Foto: Jan Collsiöö/TT
1968 är ett mytomspunnet år. Det var då studenterna gjorde uppror i både Sverige och andra länder.
Fakta: BOK
1968 – Revolternas år
Martin Ericsson
Historiska Media
Det var också då man i Tjeckoslovakien försökte skapa en ”socialism med mänskligt ansikte” – något som krossades vid ryska invasionen i augusti.
Hände några år senare
Martin Ericsson, som är historiker i Lund, skildrar detta år i en liten men innehållsrik bok. Han skiljer mellan en bred kulturradikal strömning och en mer politisk radikalism. Mycket av det som förknippas med 1968 hände dock först några år senare. Det gäller kommunismens splittring i olika partier (även om KFML bildats redan 1967), proggmusiken och den moderna feminismen.
Kårhusockupationen i Stockholm är ett välkänt fenomen.
Tennismatchen i Båstad
Men Ericsson lyfter också fram en annan händelse med stor betydelse. I maj 1968 skulle Sverige spela en tennismatch mot Rhodesia (nuvarande Zimbabwe), som då hade ett rasistiskt styre. Matchen skulle äga rum i Båstad men stoppades av en bred protestgrupp. Även kristna ungdomar deltog i aktionen, som leddes av prästen Ingemar Simonsson.
Klyftan mellan rika och fattiga länder
Den kyrkliga vänstern får inte glömmas bort, menar Ericsson. I maj 1968 ordnades en pilgrimsvandring från Stockholm till Uppsala, där Kyrkornas Världsråd höll sitt möte. Uppsala domkyrka ockuperades – men på fredlig väg. Ungdomarna fick också mötet att fatta radikala beslut. Bland annat fastslogs att klyftan mellan rika och fattiga länder var tidens största problem.
Martin Ericsson är aktuell med ytterligare en bok,Vetenskapen som försvann? – Svensk rasforskning efter 1935. I denna visar han att rasbiologisk forskning pågick i Sverige ända in på 1970-talet.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR