Karin Zamore och Pater Joseph Maria Nilsson i Sankt Franciskus katolska församling i Jönköping har varit delaktiga i den synodala processen.
Påvens initiativ välkomnas i de lokala församlingarna – men inte många deltar i processen.
Sankt Franciskus katolska församling i Jönköping ligger passande nog på Klostergatan. I kyrkobyggnaden finns nämligen också en liten Gråbrödrakommunitet som ansvarar för församlingens andliga liv. På så sätts knyts historien ihop; från tiden då Jönköping blev stad på 1280-talet och fram till reformationen fanns här också gråbröder.
Församlingen har 4 500 medlemmar. En är Karin Zamora Preuthun, 48 år, som konverterade för drygt ett årtionde sedan. Hon har varit delaktig i den Synodala processen när den inleddes 2021. Karin applåderar påve Franciskus initiativ.
– Det är bra att allt öppnas upp. Kyrkan måste förstå sin samtid. Allt måste kunna diskuteras, om vi väjer för svåra saker skapar det problem.
Beskriver sig som konservativ
Samtidigt vill hon själv inte se förändringar på två av de områden som mest högljutt brukar diskuteras: prästvigda kvinnor och synen på homosexualitet. Karin beskriver sig som konservativ.
En av de saker som togs upp och som Karin funderat på är hur uppdelad församlingen är. Man firar mässa på gudstjänster på åtta språk och med olika riter.
Samma sak lyfter Pater Joseph Maria Nilsson, en av gråbröderna och församlingens kyrkoherde, fram.
– Vi måste integrera grupperna mer. Hur svetsar vi samman församlingen?
Uppenbarligen går det ibland. Kyrkans Caritasgrupp, som håller i kyrkfikat, är blandad. Men uppdelningen i stort finns där.
Få deltog i den synodala processen
Hur många deltog då totalt i den synodala processen i församligen? Svaret kommer snabbt: För få!
Faktum är att max ett hundratal var med, blott ett par procent av medlemmarna. Varför?
– Det undrar jag också, svarar Pater Joseph.
Medlemmarna verkar vilja ha allt serverat.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR