Berlinmuren började byggas 1961. En misstolkad order öppnade plötsligt muren 1989. Foto: KREUSCH
Berlinmurens fall heter Olle Larssons nya bok. Larsson är historiker och lektor vid Katedralskolan i Växjö.
Det var en rad omständigheter som gjorde att muren föll i november 1989. DDR (Östtyskland) hade ekonomiska problem, andra östländer hade öppnat sina gränser och i Sovjet drev Gorbatjov sin reformpolitik. Att muren öppnades berodde också på tillfälligheter som att tjänstemän misstolkade order och tog egna beslut Sedan fanns det inte någon återvändo.
Bred översikt
Egentligen borde boken enbart heta ”Berlinmuren”. Händelserna 1989 upptar nämligen en ganska liten del av skriften. I stället ger Larsson en bred översikt över kalla kriget med Tyskland i centrum. Hur hatad muren än var bidrog den till att rädda DDR:s ekonomi – åtminstone en tid. När den byggdes var västvärlden chockad – men också lättad. Ända sedan Berlinblockaden 1948–49 hade Sovjet hotat med att invadera Västberlin. Nu var den faran över.
Slogs ned av sovjetisk militär
På sommaren 1953 hade folket i Östberlin protesterat mot det kommunistiska styret. Resningen slogs brutalt ned av sovjetisk militär. Liknande händelser utspelades sedan i Ungern 1956 och i Tjeckoslovakien 1968. Upproret i Ungern beskrivs i en ny bok av Artur Szulc (Ungernrevolten, Historiska Media 2023). Författaren är född i Polen men arbetar nu åt svenska försvaret.
Berlinmuren föll när 1980-talet gick mot sitt slut. Detta årtionde har Olle Larsson tidigare skildrat i boken Det dramatiska 1980-talet: decenniet som förändrade världen (Historiska Media 2022).
Fakta: BOK
Berlinmurens fall
Olle Larsson:
Historiska Media
LÄGG TILL NY KOMMENTAR