JRR Tolkien sgå tidigr hur det moderna samhället förstörde vår natur. Foto: Bill Potter/camera press/TT
Den 2 september var det 50 år sedan den brittiske författaren JRR Tolkien (1892–1973) avled.
Fakta: BOK
Jordens sång: Essäer om Tolkiens tankevärld
John Sjögren:
Fri Tanke 2023, 196 s
Fakta: BOK
Ringens återkomst: Texter om Tolkien
Antologi med John Sjögren m fl:
Norstedts 2023, 136 s
Med anledning av detta har det kommit två böcker om denne fantasyskribent. Båda skrifterna är relativt korta. Den ena är skriven av kulturjournalisten John Sjögren – liksom Tolkien troende katolik. Den heter Jordens sång och har således samma titel (på tyska Das Lied von der Erde) som en symfonisk svit av Gustav Mahler (1860–1911), en tonsättare Sjögren också hänvisar till. Den andra boken är en antologi med inslag av flera författare – däribland samme Sjögren.
Innehåller kristen symbolik
Sjögrens bidrag till antologin heter Evangeliet enligt Tolkien. Han menar där att Tolkiens böcker innehåller kristen symbolik. Men detta är inte lika tydligt som hos CS Lewis, Tolkiens gode vän. Sjögren förmedlar sin tolkning på ett övertygande sätt. Detta avsnitt är enligt undertecknad det mest läsvärda i de båda böckerna.
Tolkien var professor i engelska men förstod flera andra språk – däribland de nordiska. Han byggde upp en sagovärld där han också uppfann nya språk. Boken Bilbo kom redan 1937 och tio år senare, 1947, kom den första översättningen till svenska av Tore Zetterholm. (Om detta skriver hans son, trubaduren Finn Zetterholm.) Tolkiens mest kända verk, trilogin The Lord of the Rings, började komma ut 1954. På svenska har den tidigare kallats Sagan om ringen. I de här recenserade böckerna heter den Ringarnas herre – en mer korrekt översättning.
När man läser Tolkiens böcker förs man in i en sagovärld. Denna känsla förstärks ofta av illustrationerna (författaren och konstnären Inger Edelfeldt berättar om sina teckningar till Tolkiens verk.)
Första världskriget
När man däremot ser filmatiseringar blir i stället krigen dominerande. Eftersom trilogin kom på 1950-talet har många läst in andra världskriget och kalla krigets värld i hans böcker. Men det krig som främst påverkat Tolkien var det första världskriget. I detta hade han själv varit soldat (signalist) och flera av hans vänner dödades i detta krig. Om detta berättar bland annat av Maja Hagerman.
Makt korumperar
Hur skall man se på Tolkiens skrifter politiskt? Han såg tidigt hur det moderna samhället förstörde vår natur. Vidare ansåg han att all makt riskerar att korrumpera – och det på det allra värsta sätt. Men i hans böcker finns också människoliknande folkslag med bestämda karaktärer. Alver är ofta vackra och goda, orcher alltid fula och onda och så vidare. På så sätt kan man också se Tolkien som rasist.
Tillsammans ger de båda böckerna nya och spännande perspektiv på en författare som periodvis haft en kultstatus.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR