Enskilda högskolan Stockholm.
Foto: Mikael M JohanssonFrån och med höstterminen 2024 kommer pastorsutbildningen vid Enskilda Högskolan Stockholm att göras om.
Utredningen som föregått förändringen föreslår bland annat nya former för att kombinera den teologiska utbildningen med pastoral träning.
Arbetet med att uppdatera pastorsutbildningen har pågått under lång tid. Både från kyrkan och högskolan har funnits önskemål om att se över utbildningen.
Mer övergripande uppdatering
– Innehållet i pastorsutbildningen har uppdaterats kontinuerligt, men nu har vi sett ett behov av en mer övergripande uppdatering för att bättre kunna förbereda de blivande pastorerna för sitt uppdrag. De förändringar som sker från och med höstterminen tror vi ska skapa goda förutsättningar för detta, säger Jonas Ideström, prefekt vid avdelningen för Religionsvetenskap och teologi vid EHS.
Den förnyade utbildningen har arbetats fram i samarbete mellan högskolan, Equmeniakyrkans ledare och Bromma folkhögskola och inkluderar bland annat nya kurser i evangelisation och mission, ledarskap och en ökad satsning på predikan och själavård.
– Det är ämnen som det finns ett behov av att fördjupa och som också möter både kyrkans och samhällets behov. Vi tror att ett samspel mellan högskola, folkhögskolan och kyrka gör oss bättre rustade till detta.
Knyts till en utbildningsförsamling
I den fyraåriga pastorsutbildningen är det tänkt att de teoretiska studierna i större utsträckning än tidigare ska varvas med verksamhet i en församling. Ett önskemål som hörts från församlingarna under lång tid. En nyhet är att de blivande pastorerna knyts till en utbildningsförsamling under sista året av utbildningen för att kunna bearbeta den kunskap man fått genom studierna.
– Vi tror att det är en stor fördel med att bryta gedigna akademiska kunskaper mot praktisk verklighet och erfarenheter lokalt. I dag finns en tendens att separera de här världarna från varandra, säger Jonas Ideström.
Hållbar pastorsindentitet
Med den nya formen för pastorsutbildning är det fortsatt möjligt att integrera en magisterexamen i utbildningen. Jonas Ideström tror att en akademisk fördjupning också kan bidra till en hållbar pastorsidentitet.
– Vi menar att det är viktigt att utbildningen ger verktyg för att möta alla de utmaningar som våra studenter kommer att möta som pastorer. Pastorsutbildning 2.0 med sin nya form, som anpassats efter de förändringar som sker i kyrka och samhälle, kommer att ge bättre förutsättningar för detta.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR