När Robert Eriksson nu släpper boken ”Leva eller överleva – om konsten att släppa taget”, vill han uppmuntra läsaren att närma sig sin sorg och stanna kvar i den.
Men samtidigt känna tilliten till en djupt delad erfarenhet människor emellan och vikten av att sträcka ut våra händer till varandra oavsett hur livet ser ut.
Leva eller överleva – om konsten att släppa taget är Robert Erikssons nya bok och den femte som han släpper på Libris bokförlag.
Pastorn och föreståndaren för Betlehemskyrkan i Göteborg, som också är musiker och författare, har utgått från något som han kallar ”en tröskelerfarenhet”. Det är platsen när vi har lämnat något, men ännu inte klivit in i det nya rummet, menar han.
– Den här boken är för mig och för alla andra som står inför något nytt. Det kan handla om sorg, misslyckanden eller andra händelser som vi behöver lägga bakom oss men som ännu inte börjat bearbetas. Det kan också till exempel handla om gudsbild, ett behov att lämna en gammal sådan, men utan att riktigt veta vad den nya innebär.
– Jag vill med boken stärka och stötta den läsare som befinner sig på tröskeln att en förändring redan har börjat ske och att det är värdefullt i sig, men vill också att den ska fungera som en vägvisare in till det nya och till inre mognad, säger Robert Eriksson.
En tydlig tematisk utgångspunkt i boken är sorgen i våra liv. Inte klinisk depression eller psykisk ohälsa som kräver vård, utan den sorg som finns i oss alla. Kanske något som blivit ännu mera påtagligt under coronaåret 2020 då livet för många av oss inte blivit som vi tänkt.
– Men det är här det blir intressant. Samtidigt som det finns en stor sorg över att vi befinner oss i en kris så ökar också tacksamheten. Personligen har min sorg under detta år lett till en djupare tacksamhet för hälsa, familj och vänner till exempel.
– När jag har varit modig och berättat om mina rädslor och min sorg för en terapeut, mina vänner och Gud har det till och med blivit lättare rent fysiskt. Skammen som släpper, en djupare andning inträder och jag har fått närmare till både skratt och gråt, säger han.
Robert Eriksson betonar också vikten av att dela sorgen med varandra och om vårt stora behov att inte känna oss övergivna och ensamma, oavsett vad vi går igenom. I boken finns fastan och påskberättelsen också tydligt närvarande. En av de allra mest välkända berättelserna om en resa från mörker till ljus. Eriksson har dessutom utgått från kvinnorna runt Jesus och deras perspektiv i texterna.
– Deras perspektiv är en återkommande röd tråd i boken och det har blivit tydligt under arbetets gång hur bibelns kvinnor ofta har misstolkats och ignorerats genom historien. Även i bibeltexterna. Men deras agerande innan och under påsken har inspirerat mig. Hur de inte lämnar Jesus under de sista dagarna och stannar kvar hos varandra trots smärtan, sorgen och osäkerheten, säger Robert Eriksson och berättar vidare att boken passar utmärkt att läsa under just fastan- och påsktiden i en gemenskap eller bokcirkel.
Han hoppas att boken ska ge människor, oavsett tro och inriktning, en liten glimt av mer tillit till sig själva att våga närma sig sin sorg och kamp, men också ge mod att sträcka ut sina händer till varandra.
– Jag tror att coronapandemin gjort att vi upplever nära relationer och behovet av varandra mycket starkare och har väckt ett behov av gemenskap. Vi står på en tröskel, i stort och smått, där gamla strukturer måste få dö för att nytt liv ska kunna växa fram, säger Robert Eriksson.
WILHELM BLIXT
Fotnot: Förutom att ”Leva eller överleva – om konsten att släppa taget” släpps som fysisk bok, kommer den också som ljudbok inläst av författaren själv.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR