BETRAKTELSE I Markustexten läser vi om hur en lam man fick möta Jesus. Han fick ta emot förlåtelse, kunde resa sig upp, ta sin säng och gå vidare i livet, förvandlad.
Det var fyra män som bar honom dit, och de lät sig inte hindras av någonting. I berättelsen får vi med oss en bild för hur en förändring kan ske och hur trons kraft kan framträda och erfaras. Det behövs några som vet riktningen, tror på förändring och bär tillsammans.
Under mina år som fängelsepastor mötte jag mer av trons kraft innanför murarna än vad jag hade förväntat mig. Kanske för att det inte fanns så många andra alternativ, men sannolikt också för att flera redan hade någon typ av gudsrelation och vände sig i tro till den Gud som de tidigare mött.
Ropa på hjälp
Trons kraft uppenbaras kanske som mest påtagligt när man hamnar på botten och bara ett återstår, att ropa på hjälp. Om en förändring ska vara möjlig i det läget krävs det att flera bär tillsammans. Myndigheter som samverkar, familj och vänner om det finns några kvar och andra goda krafter. För några av vännerna blev kombinationen av ett Jesusmöte vägen vidare.
Det behövs några som vet riktningen, tror på förändring och bär tillsammans.
En viktig pusselbit handlar om förlåtelse. Den processen började ibland innanför murarna, fick fortsätta efter muck och sannolikt pågå resten av livet. Den resan har många perspektiv och innebär bland annat att säga sanningen om sig själv, ta ansvar för vad man gjort, förlåta dem som gjort illa en själv, förlåta sig själv och, om möjligt, be ens offer om förlåtelse. Att påbörja en sådan vandring är som att resa sig upp och röra sig i en ny riktning. Där framträder och erfars trons kraft!
Trasigheter och brister
Låt Markusberättelsen samtidigt vara en bild för de större sammanhangen med ytterligare perspektiv. När det finns trasighet och brister i vårt samhälle, då behöver vi hjälpas åt att bära, kyrkan och alla goda krafter, tillsammans. Vi måste tala sant om läget, erkänna vår egen maktlöshet och se styrkan i att gå samman. Det är mycket vi gemensamt behöver bära nu. Fariseerna såg bara begränsningar och det omöjliga. De som hoppades på Jesus visste riktningen och bars av ett annat narrativ, där de anade nya alternativ fast det såg hopplöst ut. De fyra männen i Markustexten skapade förutsättningar för mötet mellan den lame mannen och Jesus. Hur är kyrkan möjliggörare och medbärare i dagens samhälle?
Ibland fastnar vi, som fariseerna, i det omöjliga. Låt oss ta emot Markustexten som ett evangelium, in i alla livets situationer, både i de större sammanhangen och i de nära relationerna. Låt ingenting hindra oss från att nå dit där vi tror att förändring kan ske. Är vägen svårframkomlig, av olika anledningar, kanske det då är läge att bryta upp ett tak? Tillsammans är vi trons kraft och möjliggörare för ett samhälle som allt för ofta blöder och för den enskilde som inte kan ta sig framåt på egen hand. En dag kommer också vi att häpna och prisa Gud.
Carin Hemmati
pastor Equmeniakyrkan Hallunda
Fakta: SÖNDAGSTEXTEN
15 oktober
nittonde söndagen efter trefaldighet
Tema: Trons kraft
Text: Markus 2:1-12
Nyckelvers: ”Och mannen steg upp, tog genast sin bädd och gick ut i allas åsyn, så att de häpnade och prisade Gud…”
Fakta: BÖN
Tack gode Gud, att vi får bära varandra och ibland själva bli burna, ända fram till dig. Tack att vi tillsammans med andra får vara med och göra skillnad. Hjälp oss att se nya möjligheter och agera. Ge oss fantasi och mod att bryta upp tak, om så behövs. Tack för förlåtelsen som upprättar och ger nytt liv. Hjälp oss att vara möjliggörare för enskilda, genom trons kraft, där potential finns att också rädda en hel värld. Amen
LÄGG TILL NY KOMMENTAR