Ulrika Ernvik har skrivit en bok som handlar om flera typer av relationer. Foto: Otto Ernvik
Den kristna psykoterapeuten Ulrika Ernvik har skrivit en bok om modet och gåvan att leva i nära relationer med trygghet och glädje som kännetecken.
– Den riktar sig till alla som längtar efter djupare och starkare relationer, säger hon.
I sitt arbete som psykoterapeut och familjeterapeut har Ulrika Ernvik sett hur avgörande just trygghet är för nära relationer.
– Om vi inte får trygghet triggas rädslosystemet lätt i gång, och när vi upplever rädsla drar vi oss bort eller stöter bort varandra. Därför är det värdefullt att hitta vägar att bli tryggare i våra nära relationer. Den här boken vill ge redskap för det.
Trots att trygghet och rädsla är grundläggande i relationer, är det enligt Ulrika Ernvik inte vanligt att prata om detta i psykoterapi. När hon sökte litteratur i ämnet hittade hon endast komplicerade böcker på engelska. Nu har hon skrivit en lättillgänglig bok som inte bara lyfter ämnet utan även fungerar som strukturerat samtalsunderlag.
Vilken målgrupp har boken?
– Alla som kämpar i sina relationer och alla som vill utveckla sina relationer. Då menar jag i alla typer av relationer, men framför allt relationer där vi söker trygghet. Boken passar även för dem som ska utgöra trygghet för andra, tillägger Ulrika Ernvik och nämner församlingen som ett exempel på det senare.
– Boken kom ut mitt i valdebatten. Då slog det mig att hela valdebatten handlade om rädsla: Samtalen om Nato, gängkriminalitet och mycket annat spann på rädsla. Här har vi kristna som uppdrag att föra in trygghet och glädje – och det är livsviktigt!
Ulrika Ernvik tar upp kyrkornas ansvar och möjlighet att vara en trygg hamn i ett oroligt samhälle och säger:
– Församlingars bön får vara att Gud ska ge oss trygghet att ställa oss upp och säga ifrån utifrån ett hopp i stället för utifrån rädsla.
Kopplingen mellan trygghet och glädje löper som en röd tråd genom såväl boken som intervjusamtalet. Ulrika Ernvik brinner för att hjälpa människor att aktivera glädjesystemet så att inte rädslosystemet tar över. Ett exempel är att se på varandra med glada ögon (se fler exempel i tipsrutan.)
– Glädje skapar trygghet och minskar rädsla.
Ulrika Ernvik förklarar vidare:
– När rädslosystemet sätts i gång kopplas de sociala strukturerna i hjärnan ur. Då är det inte ens säkert att man kan ta emot den trygghet och omsorg som erbjuds ... Till exempel kan Gud upplevas fjärran när man befinner sig i rädsla, fast han alltid är nära.
Ulrika Ernvik tror att många konflikter i församlingar beror på att man inte känner sig tillräckligt trygga med varandra – precis detsamma som gäller i mer privata relationer.
– I stället för att fokusera på att lösa konflikter bör vi tänka: ”Vad behövs för att vi ska känna oss trygga med varandra”? Trygghet leder nämligen oftast till lösta konflikter.
Vilket kapitel i boken tycker du själv är det viktigaste?
Svaret kommer snabbt och självklart:
– Det som handlar om den trygga hamnen! Det lägger grunden för resten. Det handlar helt enkelt om hur jag kan vara en trygg hamn för människor i min omgivning. Vi kan alla vara det. Gud har gett oss var och en en unik gåva till världen, och då är det taskigt mot både Gud och andra om jag drar mig undan på grund av rädsla.
Dig vill jag Älska visar på möjligheter att både ge och ta emot trygghet.
– När vi gör det lugnas vårt nervsystem, och det i sin tur leder till minskad stress och oro för det vi möter i vardagen. Allt blir lugnare, vi saktar ner tempot och då känner vi oss tryggare. Det är en god spiral!
Hur man kan lugna sitt nervsystem?
– Vi ska söka efter människor som vi är trygga med och kan andas med.
– Men när det inte finns trygga människor i vår närhet så har Gud gett oss Anden som vi får andas med, tillägger Ulrika Ernvik mjukt.
Hon påminner även om att det är viktigare att fundera över hur jag kan vara en trygghet för andra, än tvärtom.
– Ett exempel kan vara att gå till kyrkan med inställningen: ”Hur kan jag vara/bli en trygghet för andra?”. Man blir tryggare själv av att vara andras trygghet, förklarar hon.
Ett annat kapitel har titeln Livsmanuskript och Livsposition. Vad handlar det om?
– Det handlar om hur medvetenhet om sig själv leder till möjlighet att omarbeta och utvidga sin egen berättelse. Det är viktigt att få syn på vilka tankar om mig själv som styr min syn på omvärlden. Ofta kommenterar familj eller andra våra beteenden och uttryck, men är jag medveten om hur jag ser på mig själv? Kanske sitter jag fast i gamla mönster som jag egentligen inte ens vill följa?
– Det bästa är att vara tillsammans med människor som ger mig tryggheten att se på mig själv på nya sätt. Det är att vara i ”livgivande sammanhang”, betonar Ulrika Ernvik.
Dig vill jag Älska är indelad i fem huvuddelar med rubrikerna Tryggheten, Glädjen, Bagaget, Nåden och Vandringen vidare. Kapitlen avrundas med tillhörande reflektionsfrågor (Fundera och förundras) samt konstruktiva råd (Tips och Träning). Man kan läsa boken själv eller tillsammans med andra för att tillsammans utforska hur man kan ge varandra trygghet.
– Om man vill jobba enligt bokens upplägg kan det ta allt ifrån en månad att gå igenom de trettio momenten, hälsar författaren.
Hur har boken mottagits?
– Det vet jag knappt, men många läsare har sagt: ”Wow, så mycket hjälp det här har gett mig!”
Till sist: Vad är psykoterapeutens eget knep för trygghet?
– Ja du. Det är Gud som ger mig tryggheten att i min tur kunna vara en trygg person för dem jag möter. Jag brukar tänka att Gud är min medterapeut och medvandrare, min trygga hamn, både i samtalsrummet och i mitt liv i övrigt, ler Ulrika Ernvik.
Fakta: Tips från författaren
- Se på varandra med glada ögon.
- Ta hand om dig själv så du känner dig trygg. Utforska vad som ger dig trygghet.
- Prata inte för mycket om det är svårt. Och när det behövs, gärna under en promenad och begränsad tid.
- För in glädje! Fokusera på vad ni behöver göra för att föra in glädje, snarare än att fokusera på att lösa problem.
- Gör något busigt och tvärtom. När vi börjar fnittra skapar vi ett utrymme.
- Be om lov att träda in i andras utrymme: ”Jag vill prata med dig om en sak – när har du tid?” Bli inbjuden, attackera inte.
Fakta: Ulrika Ernvik
- Ålder: 57 år.
- Bor: Mariestad
- Gör: Auktoriserad socionom, legitimerad psykoterapeut, handledare och lärare, författare, föreläsare. Driver företaget ”Familjeglädje” plus arbetar som familjeterapeut i primärvården.
- Familj: Maken Otto, pastor inom EFK, fem vuxna barn, barnbarn.
- Mission: Paret Ernvik har varit missionärer för Equmeniakyrkan i Chiang Mai, där Ulrika arbetade på ett terapicenter.
- Aktuell: Med boken Dig vill jag älska.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR