Elisabeth Sandlund med dottern Ulle, intervjuas i ett avsnitt av Rickard Lundgrens nya tv-program. Foto: Pressbild
Hur funkar det? Detta är titeln på en serie tv-program där tolv personer med grav funktionsnedsättning berättar om sina liv och sin gudstro.
Evangelisten Rickard Lundgren har satt sig i en tv-soffa och intervjuat människor med funktionshinder. Han nämner några av frågorna som han ställt till dem: Hur kan man tänka om Gud när man har Down syndrom? Hur kan någon som är född utan armarna och ett ben påstå att livet är fantastiskt?
De flesta medverkande har aldrig rört sig i offentligheten medan andra är vana vid att stå på scen. Till exempel Jonas Helgesson som är en cp-skadad stå upp-komiker och författare. Han har familj, körkort och full intellektuell kapacitet. Ändå möts han i kyrkan av personer som talar till honom som till ett barn.
Hur känns det, och varför går han ändå dit?
– Inspelningarna har varit helt fantastiska. Tekniker, anhöriga, ja, vi alla har både skrattat och gråtit och verkligen känt Guds närvaro, säger Rickard Lundgren.
– Jag var mer beredd på att vissa skulle lämna studion, att vi skulle få vänta med samtal till nästa dag och så. Det är ju ändå en lite skrämmande miljö med kameror, lampor och massor av kablar. Men det flöt på, konstaterar han.
NPF-diagnoser
Rickard Lundgren arbetar för organisationen Sveriges kristna handikappförbund (SKRH) med målet att hjälpa församlingar att anpassa verksamhet för människor med neuropsykiatriska funktionshinder, så kallat NPF-diagnoser.
Det var inom ramen för detta som han fick idén om tv-programmen.
– Genom bland annat Glada Hudik och programmen om Köping har människor med funktionsnedsättning fått synas i vanlig sekulär tv, men vi har aldrig hört kristna ur den gruppen berätta hur det är att tro på Gud, säger Rickard Lundgren.
– Vi behöver lära oss mer om hur tron funkar för en funktionsnedsatt.
Sångerskan Lena-Maria Vendelius och den norska skådespelaren Svein André Hofsö är kända, men övriga deltagare har Rickard hittat genom att fråga bland släkt och vänner.
Intervjuer med anhöriga, snabba frågor på stan och musikinslag ingår också i de fem entimmesprogrammen.
Hur har du själv påverkats av arbetet med tv-programmen?
– Jag känner en smärta över att så få av dessa någonsin har blivit intervjuade om hur det är att vara i kyrkan. Det har gett mig en ny insikt i hur komplext det är att befinna sig i kyrkans miljö för den som har funktionsnedsättning, och samtidigt insett hur mycket det betyder för dem.
– Och jag har haft så roligt, jag har skrattat rakt ut ibland där i soffan. Och det har jag kunnat göra för att jag känner mig så trygg med dem, mycket beroende på att jag själv har en son med autism.
– Jag har aldrig förut provat att kommunicera via ipad och det har varit väldigt intressant att se hur det fungerar.
Varje avsnitt har tema
Inspelningarna har gjorts i Vision Sveriges studior i Stockholm och i Göteborg. Varje avsnitt har ett tema, exempelvis Att utmana, Att drömma eller Vad längtar du efter och avslutas med en andakt.
Rickard tror och hoppas att de ska beröra människor på flera sätt.
– Om man lyssnar på vad de säger ger det en häpnadsväckande fascination över vad tron på Gud kan göra hos en människa. Det handlar ju om mirakler, säger han.
Erbjuder ni någon möjlighet till kontakt för tittarna?
– Ja, vi hänvisar till SKRH dit man kan vända sig. Vi vill gärna arrangera uppföljande seminarier och konferenser också för dem som vill jobba med de här frågorna i sina församlingar, säger Rickard Lundgren.
Fakta: Hur funkar det?
- Produktionen är ett samarbete mellan Vision Sverige och Sveriges Kristna Handikappförbund.
- På tv kan man se programmet på kanalplats 213 (Allente).
- Sänds fem torsdagar klockan 18.30 med start den 9 februari. Varje veckas avsnitt visas i repris på fredagar kl 22.00 söndagar kl 5.30 samt onsdagar kl 14.30.
- Programmen finns också tillgängliga på www.tvvision.se och på www.skrh.se
LÄGG TILL NY KOMMENTAR