Protester i Sydkorea utanför Myanmars ambassad mot avrättningen av fyra demokratiaktivister. Foto: Ahn Young-joon
Efter att militärregimen låtit avrätta fyra oppositionella är läget allvarligt i Myanmar.
Eva-Maria Munck, som arbetat med att stötta aktivister, tror att militärens våld kan eskalera.
Sedan militären tog makten i Myanmar i februari 2021 har flera tusen dödats; många har förlorat livet när de deltagit i demonstrationer, andra har misshandlats till döds i fängelser eller dödats när de kämpat i olika gerillagrupper. När nyheterna kom om att fyra personer avrättats av regimen var det ändå ett tecken på en ytterligare brutalisering. Det var första gången på 30 år som utdömda dödstraff verkställs i Myanmar.
- Det är en otrolig stark signal om att juntan är kapabel till vad som helst, och att våldsspiralen eskalerar, säger Eva-Maria Munck, som fram tills nyligen arbetat för Svenska kyrkan med att stötta lokala organisationers utvecklingsarbete och humanitära insatser i Myanmar.
En före detta rappare blev avrättad
Två av de avrättade var okända män som anklagats för att döda en regeringsinformatör, men de två övriga var välkända aktivister. Ko Jimmy var en veteran som redan 1988 deltog i kampen mot militärregimen. Ko Phyo Zeya Thaw var i sin ungdom rappare, men blev sedan parlamentsledamot och stod nära den fängslade oppositionsledaren Aung Sang Sui Kyi.
- Det är väldigt tydligt att man valt dessa kända aktivister för att visa att man slår mot aktivister i alla åldrar och funktioner. Det är också en signal för att visa att Aung Sang Sui Kyi inte är säker, säger Eva-Maria Munck.
Avrättningarna har fördömts av FN:s generalsekreterare Antonio Guterres och EU, USA och en rad andra länder har gjort ett gemensamt uttalande där regimen anklagas för att inte ta någon hänsyn till mänskliga rättigheter. Det är dock oklart om avrättningarna kommer att leda till ytterligare sanktioner, Myanmars militärregim har också goda kontakter med Kina vilket gör att det finns vägar runt sanktionerna.
Den skuggregering som bildats av oppositionen har sagt att avrättningarna inte går att förlåta. Man fortsätter också den väpnade kampen mot militären. Dessa strider för militären mycket brutalt, och många övergrepp har belagts av människorättsgrupper då byar bränns och civila dödas.
- Det har eskalerat i flera delstater. När vi pratat med människor i ACT Svenska kyrkans partnerorganisationer så berättade en kvinna att hon såg bomber och flygattacker varje dag. Hon frågade sig om det var någon idé att bilda familj när situationen är som den är, säger Eva-Maria Munck.
Fakta: Fakta Myanmar
Landet var fram till 1948 en brittisk koloni. En av de ledande i frihetskampen var Aung San, som betraktas som en landsfader. Efter självständigheten styrde militären landet nästan utan avbrott.
I början av 2010-talet inleddes dock en demokratiseringsprocess, och Aung San Suu Kyi, som är dotter till Aung San, blev landets faktiska ledare. Militären upplevde att deras makt inskränktes steg för steg och i februari 2021 genomfördes en militärkupp.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR