Lisa Hylén (t v), barnkörsledare, och Maria Öst, pastor i Equmeniakyrkan Surte, gläds åt att fler barnfamiljer hittar vägen till kyrkan. Och till helgen blir det barnkalas när församlingen firar 140 år. Foto: Christina Larsson
Equmeniakyrkan i Surte firar 140 år med ett stort barnkalas trots att de flesta av medlemmarna är pensionärer. Eller just därför. De senaste åren har församlingen arbetat målinriktat för att nå barnfamiljerna i samhället.
Församlingens historia är i mycket en spegelbild av samhällets historia. Fram till 1978 präglades Surte, som ligger ett par mil norr om Göteborg, av det dominerande glasbruket. Nästan alla familjer i samhället hade sin inkomst från bruket. Efter nedstängningen flyttade många barnfamiljer därifrån och medelåldern har stigit med åren, både i samhället och i församlingen.
Vill nå fler barnfamiljer
I takt med minskande medlemsantal har krismedvetenheten i Equmeniakyrkan ökat. För fyra år sedan anställdes Maria Öst för att speciellt arbeta för att nå fler barnfamiljer.
– Jag var tidigare pastor i Abrahamsbergskyrkan i Stockholm, som har ett stort arbete och många barn och ungdomar i sin verksamhet, men kände att jag gärna ville flytta närmare Kungälv där jag är född. Och dessutom utmanades jag av församlingens mod och vilja att anta utmaningen att förändra sin verksamhet. Man insåg att ”om vi inte vänder utvecklingen snart så dör vi”.
Maria arbetade en gång i tiden som ungdomsledare i församlingen och är alltså nu sedan 2019 församlingsföreståndare. Den stora frågan har under de här åren varit hur man ska göra för att attrahera barnfamiljerna.
– Jag tycker att de äldre har varit fantastiskt modiga och uppmuntrande. De finns med i mycket av det praktiska arbetet och ställer villigt upp i olika uppdrag. Men fokus i det vi nu gör tillsammans är att nå barnfamiljerna vilket också har gett resultat.
Öppen förskola och barnkör
För att nå yngre generationer har man nu öppen förskola på fredagar vilket lockat många föräldralediga. Dessutom har man en barnkör som leds av Lisa Hylén. Under tiden som barnen övar så bjuds föräldrarna på fika.
– Det blir många bra samtal och fler har också börjat gå på gudstjänst, men vi önskar naturligtvis att det ska bli ännu fler. Tidigare var det bara våra barn som var med på söndagarna. Nu tycker de att det är mycket roligare att gå till kyrkan när det kommit fler barn, säger hon.
En av föräldrarna som har barn i barnkören föreslog att familjerna borde träffas en gång i månaden till taco-kväll vilket man nu gör. Maria och Lisa gläds över att det nu finns en positiv känsla inför kyrkan och kyrkans arbete och att fler börjar komma på gudstjänst.
Barnen har eget bord
Någon söndagsskola har man inte men barnen deltar en stund i början av varje gudstjänst. Längst fram i kyrksalen har de ett eget bord där de sitter och ritar en stund innan de går ner i församlingsvåningen. Det blir stökigt ibland, men församlingen klagar inte. Barnen deltar också i nattvardsfirandet.
När församlingen nu firar 140 år lördagen den 25 mars så blir det ett kalas för alla barn och deras föräldrar. Det blir tipspromenad, korvgrillning, ansiktsmålning och hoppborg. Helt enkelt en festlig dag för alla. På söndagen samlas församlingen till ett mer traditionellt firande.
– Den ”vanliga” församlingen finns kvar. Men för att det ska finnas en församling här i framtiden så har man insett att man vågar gå utanför det som man redan har. Vår församling har påverkat många människor här i Surte under 140 år och så vill vi att det ska fortsätta, säger Maria Öst.
Hon känner sig hoppfull inför framtiden. Framför allt gläds hon över att den skarpa gränsen mellan ”de och vi” håller på att suddas ut .
– Det finns en stor tacksamhet i församlingen över det som har varit men också en stark vilja att dela Guds kärlek med en ny generation.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR