Att sjunga i kör brukar betraktas som hälsofrämjande, men inte under coronaepedimin. På Vrångö blev sju av tio körsångare sjuka i covid-19 efter en ekumenisk gudstjänst. Professor Agnes Wold säger att just körsång kan vara bland det farligaste som finns.
Det blev en bitter eftersmak av den ekumeniska gudstjänsten i Vrångö missionskyrka i slutet av maj. Ingen av de tiotal personer som sjöng i den gemensamma kören visade några tecken på sjukdom och alla stod med avstånd till varandra. Ändå smittades alltså flera av covid-19. I fredags kom uppgiften att en fjärdedel av öns invånare insjuknat.
Professor Agnes Wold vid Sahlgrenska sjukhuset är inte förvånad. Hon tycker att körsång inte är något man ska ägna sig åt under en pandemi.
– Jag är inte alls förvånad över att så många blev smittade i gudstjänsten. När man sjunger får man ut luften långt och den kommer långt ner från luftvägarna. Det finns fler internationella exempel på att virus spridits på det sättet, säger hon till Göteborgs-Posten.
Sändaren har gjort en rundringning till några av Equmeniakyrkans församlingar och frågat om hur man nu hanterar körverksamheten. Det gemensamma svaret är att man anpassat sig till myndigheternas rekommendationer. I en del församlingar betyder det att körverksamheten tills vidare är vilande, i andra att man glesat ut – både antalet sångare och övningstillfällen – för att minimera riskerna. Andra har gått över till digitala övningar.
– Det finns väl inget helt säkert sätt, men här i Österledskyrkan i Gamla Uppsala har vi haft gospelövningar varanna n vecka under våren. En del av sångarna har kommit till kyrkan och andra har varit med på videolänk. Flera har uttryckt att man verkligen vill träffas fysiskt även om det måste ske med ”säkerhetsavstånd”, säger musikledare Tryggve Palmqvist.
I Immanuelskyrkan i Stockholm har kören Nova nyligen gjort sommaruppehåll efter att ha träffats både på plats och digitalt under våren. Kören består av unga vuxna.
– En del har varit rädda för viruset och inte velat komma på övningarna, andra har mått dåligt av ensamheten och saknat den sociala gemenskapen som är så viktig i en kör. Ungefär hälften har avstått från att komma hit, men för resten har det varit angeläget att komma till kyrkan, berättar Kristina Åkesson musikansvarig i kyrkan.
I Västerkyrkan Lund repeterar vanligtvis den internationella studentkören USCh (Uniting Students Choir) varje vecka men arbetet vilar sedan i mitten av mars, berättar körledare Eva Kunda Neidek.
– Jag har valt att inte ha digitala körrepetitioner. Än så länge är det omöjligt att faktiskt sjunga tillsammans i realtid, bland annat på grund av olika hastigheter i uppkopplingar. Det är bara körledaren som kan höras, alla andras mikrofoner måste vara på mute. Jag tycker att hela syftet med körsång går förlorat.
I höst kommer körverksamheten återupptas i Västerkyrkan, med deltagare som är utspridda i kyrkan.
Eva Kunde Neidek arbetar just nu med ett annat körprojekt som skulle varit en del av Equmeniakyrkans kyrkokonferens i Malmö men som har blivit framflyttad ett år. Hon spelar in körsångare och musiker en och en och hoppas att kunna skapa något som kan bli till glädje i en tid då många saknar att få sjunga tillsammans.
Många församlingar har frågor om regler om upphovsrätt och annat kring de webb-sändningar som nu ersätter vanliga gudstjänster. Lena Wohlfeil, Equmeniakyrkans samordnare för musik och kreativa uttryck, berättar att nästan alla musikevenemang som hon hade inplanerade är inställda. Istället arbetar hon för att stödja församlingarna i omställningens tid.
– Många längtar verkligen efter att få samlas och sjunga och musicera tillsammans. Det gör jag med, säger hon.
Fakta:
LÄGG TILL NY KOMMENTAR