Akustikerns råd: Så får ni skönt ljud med härlig klang i kyrkan

Bo Gärdhagen

Bo Gärdhagen, akustiker var med i projekteringen när Vallersvikskyrkan skulle byggas, där han rådgivit kring akustiken i byggnaden.  Foto: Marcus Gustafsson

Ordet – och att det ska vara kul att sjunga psalmer och lovsång. Det är de viktigaste utgångspunkterna när en församling åtgärdar aku­stiken i kyrksalen, tycker akustikern Bo Gärdhagen.

När man ska arbeta med akustiken, ljudet, i sin kyrka är det viktigt att kartlägga vilka olika slags verksamheter man vill kunna bedriva här; hur behoven ser ut. Olika aktiviteter har skilda krav på akustiken. Musiker med mikrofoner vill gärna ha en annan klang i rummet än när hela församlingen sjunger Hosianna tillsammans.
– Då behövs mer klang, annars blir det tråkigt, utbrister Bo Gärdhagen.
Han har arbetat med ett flertal kyrkors akustik både professionellt, numera genom PE Teknik och arkitektur och ideellt, bland annat när hemförsamlingen byggde nya Vallersvikskyrkan i Frillesås. Här delar han med sig av sina bästa råd:

Anlita en akustiker

1. Man bör alltid anlita en akustiker när man utför åtgärder i kyrksalen. Antingen en fullständig utredning eller en kortare konsultation i samband med mindre korrigeringar av lokalen.
Ett omfattande arbete kan kosta omkring 100 000 kronor, eller mer, medan en kort konsultation direkt på plats med lite följdfrågor mellan akustikkonsult och arkitekt kan gå på omkring 5 000 kronor.
Akustikkonsulter verkar ofta över hela landet. I bästa fall kan man som frikyrka hitta ideella insatser. Det behövs ett proffs på just akustik, inte en ljudtekniker.

Taltydligheten a och o

2. Först och främst kommer ­Ordet. Det är ju av ordet man ska fångas i kyrkan. Därför är det naturligtvis jätteviktigt hur ljudet fungerar när någon talar eller predikar. Taltydlighet är a och o. Det är en absolut grundläggande punkt för kyrkans akustik.

Gemenskap i psalmsång

3. Det ska vara kul att sjunga psalmsång tillsammans och man ska känna gemenskap med andra när man sjunger lovsång. Känner man inte det, så känner man heller inte att man är en församling som upplever något tillsammans, menar Bo Gärdhagen. Detta har alltför många nybyggda kyrkor missat och då är det som att man bara sitter och sjunger för sig själv, tycker han.
Orsaken är att många kyrkor, genom ljudabsorberande undertak i mineralull, skapat alltför kort efterklangstid. Ofta beror problemen på okunskap, att arkitekt eller en lokal ljudtekniker velat maximera tydligheten från sång och musik via högtalarna, förklarar Bo.
– Men då missar man ju det som är kul med den gemensamma sången! Den aspekten tänker inte ens alla akustiker på, eftersom de kanske inte har kunskapen om hur en församling fungerar. Det gäller att hitta en kompromiss, med balanserad klang.

Balanserad klang och basabsorption

4. Målet bör vara att bygga en kyrksal med balanserad klang och en god basabsorption. Då ökar taltydligheten och ljudet från musik blir tajtare. Dock ska absorptionen av ljudet i röstområdet, mellanfrekvensen, inte dämpas lika mycket för att på så vis möjliggöra längre klang vid församlingssång.
Bo Gärdhagen rekommenderar en spridd ljudabsorption blandad med delvis ljudreflekterande ytor i tak och på väggar. Att delar av innertaket är klätt med perforerad gipsskiva är en god idé liksom att väggarna kläs med spaltpanel med varierande mått på både panel och mellanrum för att sprida ljudvågorna.

akustik

Ljudabsorberade plattor i taket och ribbor utmed väggarna förbättrar akustiken i kyrksalen.  Foto: Marcus Gustafsson
 

Taggar:

Arkitektur

Anna Hagnell

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA