Coronapandemin har slagit hårt mot dem utan marginaler. I Pakistan lever många kristna nu på svältgränsen.
Equmeniakyrkan har gett extra stöd för att kunna hjälpa några av dem.
Även om coronapandemin drabbar människor i västvärlden på många sätt, så är effekterna ännu mer dramatiska för redan utsatta i fattigare länder. Det gäller till exempel i Pakistan, där en stor del av landets kristna befolkningen har låga löner och obefintliga besparingar. Många arbetar med renhållning, eller med andra former av kroppsarbete.
— De är de fattigaste av de fattiga. Nedstängningen under coronapandemin har drabbat dem speciellt hårt. Många har förlorat jobbet, vilket gjort att de hamnat i extrem fattigdom, säger Shunila Ruth, som är kristen parlamentsledamot, till Sändaren.
Pakistan är ett av de asiatiska länder med flest coronasjuka. Fler än 280 000 fall har rapporterats. Landets regering har också stängt ner stora delar av samhället under våren för att minska smittspridningen. Regeringen har också lanserat olika stödinsatser, men hjälpen når inte alla. Redan före krisen levde många pakistanier med en osäker mattillgång. Var femte pakistanier är undernärd, visade en undersökning från 2018.
— Det finns inga aktuella data, men allt tyder på att hungerproblematiken kommer att öka av Covid-19, säger Shunila Ruth.
Hon har länge arbetat för den kristna befolkningen i Pakistan, och driver verksamheten Talitha Kumi i storstaden Lahore, där bland annat unga kvinnor får utbildning. Under krisen har organisationen delat ut matpaket till 200 kvinnor.
— Varje kyrka har gjort sitt för att hjälpa människor under denna kris. Det är speciellt fristående pingstförsamlingar som varit aktiva och engagerade, säger hon.
Equmeniakyrkan, Svenska kyrkan och Kronoparkskyrkan i Karlstad stödjer Talitha Kumis verksamhet. Under denna period har kyrkorna gett ett extra tillskott för utdelningen av matpaket.
— I Sverige har vi ju ett utbyggt välfärdssystem. I många andra länder i världen är utgångsläget mycket sämre och vi måste vara solidariska med dem, säger Anna Carin Persson Stenbeck, som är handläggare på Equmeniakyrkans internationella enhet.
Equmeniakyrkan stödjer även organisationen Christian Study Center i Rawalpindi, som främjar religionsdialog. Centrets arbete har försvårats av att människor inte längre kan samlas.
— Men de har övergått till att arbeta digitalt och det verkar fungera ganska bra, säger Anna Carin Persson Stenbeck.
De är de fattigaste av de fattiga. Nedstängningen under coronapandemin har drabbat dem speciellt hårt Shunila Ruth, kristen parlamentsledamot.
Fakta: Pakistan
Pakistan grundades 1947 som ett hemland för muslimer. I dag har Pakistan fler än 200 miljoner invånare, av dem är cirka fyra miljoner kristna. De kristna härstammar främst från lågkastiga hinduer, och har ofta yrken med låg status, som städare och renhållningsarbetare.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR