”Tidigare kom kunder till oss för att komplettera sina inköp i vanliga livsmedelsbutiker, nu är vi deras förstahandsval”, säger Ida-Lina Frisell Aasland, verksamhetschef för MatRätt som drivs av Räddningsmissionen i Göteborg.
Ida-Lina Frisell Aasland är föreståndare för en av två MatRätt-butiker i Göteborg. Butiken har fått en klart ökad kundtillströmning den senaste tiden. Foto: Christina Larsson
Klockan är halv fyra en vanlig måndag och många hyllor gapar tomma i MatRätt-butiken i Flatås, en av Räddningsmissionens två butiker. Sedan affären öppnade portarna klockan 12 har kunderna kommit i en strid ström. Dagen efter fylls hyllorna på med varor från grossister och producenter.
– Det finns ett stort matsvinn i Sverige, men man är på god väg att hitta lösningar att minska detta. I dagsläget tar vi emot en bråkdel av det svinn som finns. De varor vi tar emot mest av är överproduktion och överskott som annars hade blivit matsvinn. Varor som är helt felfria och som säljs hos oss med 70 procents rabatt om man är medlem, berättar Ida-Lina Frisell Aasland.
11 000 medlemmar
MatRätt som öppnade sin första butik i Göteborg för två år sedan, har i dag 11 000 medlemmar, varav 6000 kommit till sedan kriget i Ukraina började. Medlem kan alla bli som har en inkomst som understiger 11 200 kronor i månaden efter skatt.
Tillströmningen av nya kunder beräknas fortsätta under rådande lågkonjunktur och större volymer mat kommer att behövas för att möta det behov som finns.
– Vi anställer nu en person som ska säkra fler livsmedelsdonationer. Fortfarande är det tyvärr enklare att destruera matvaror än att donera, vilket vi tillsammans behöver ändra på, med tanke på hur många människor som har svårt att få mat för dagen. Om alla varor togs om hand skulle det finnas utrymme för 50 sådana här butiker i landet.
Pensionärer och långtidssjukskrivna
Ida-Lina Frisell Aasland säger att man ser en tydlig ökning av exempelvis pensionärer och långtidssjukskrivna som hittills har klarat sig med att kompletteringshandla på MatRätt, men som nu är den enda butiken man har råd att handla i.
– Människor är mer stressade över hur man ska klara sin ekonomi, framför allt är det de som har barn som oroar sig över hur man ska få mat på bordet. Tyvärr tror jag att det här bara är början och att fler kommer att behöva ekonomiskt stöd. Vi behöver förbereda oss på vad som komma ska och ser att våra MatRätt-butiker kan vara till hjälp för dem som lever på marginalerna.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR