Bokmässan i Göteborg hade rymd för existentiella samtal

bokmässan

Benjamin Gerber från den judiska församlingen i Göteborg, författaren Maria Küchen och imamen Musab Rashid samtalar om hur islam, ­judendomen och kristendomen förhåller sig till rymden. Samtalet modererades av Kashif Virk.Foto: Mikael M Johansson

Länge hade religionerna ensamrätt på solen, månen och stjärnorna. I dag är det i stället vetenskapen som förklarar rymden. Men under Bokmässan i Göteborg kunde teologer och astro­fysiker enas om att de behöver varandra.

Rymden är stor och tyst. 
Jag tänkte på det faktumet när jag fastnade i strömmen av besökare som var på väg ut från ett seminarium, samtidigt som lika många gick på tvärs till en författarsignering och andra till deckarscenen. 
På Bokmässan känner man sig ibland som boskap som förs runt av krafter utanför den egna kontrollen, i gångar där det säljs choklad, hudkrämer och en och annan bok. Om man tror att Ordet talar mer i susningen än i stormen så kan man längta till rymden eller åtminstone berget.

Plats för möten

Men Bokmässan får också vara torget. Inte alltid torget där alla röster hörs, men ofta en plats för möten. Ahmadiyyasamfundets monter tog inspiration från rymdtemat under Bokmässan. Där fick Benjamin Gerber från den judiska församlingen i Göteborg, författaren Maria Küchen och imamen Musab Rashid samtala om hur islam, judendomen och kristendomen förhåller sig till rymden.
Alla tre var överens om att det går att jämka de heliga skrifterna med hur den moderna vetenskapen beskriver rymden. 

Vissa spänningar

Det fanns dock vissa spänningar. Dagens astronomer är överens om att jorden en dag kommer att gå under. Benjamin Gerber sa att det inte riktigt var judendomens vision av framtiden, där man istället såg fram emot att Messias skulle komma till jorden och upprätta ett evigt fredsrike.
– En sak som kan ge lite trygghet är att alla som förutspått att jorden ska gå under hittills har haft fel, sa han.
I kristen tradition finns dock starka apokalyptiska drag. Maria Küchen tillstod att Uppenbarelseboken inte är hennes favoritbok i Bibeln.
– Men visionerna i den stämmer ganska bra med jorden som ändlig, sa hon.

Teologer och astrofysiker möttes

I ett av Bokmässans seminarier möttes teologer och astrofysiker, företrädare för två discipliner som ibland setts som varandras motsatser. När de skulle tala om rymden, himlen och evigheten gjorde de dock det med stor ödmjukhet och respekt.
Astrofysikern Jonas Enander har skrivit en uppmärksammad bok om svarta hål, och han förklarade att universum alltsedan Big bang håller på att expandera.
– Universums expansion går allt snabbare och på hundratals miljarder år så kommer materian att röra sig bort från varandra, och allt fylls av ett stort tomrum, som växer i all evighet, sa han.
Ärkebiskop Martin Modéus erkände att de stora orden och begreppen gjorde att det gick ett antal säkringar för honom. Han kände vördnad och beundran, och en önskan att begrunda rymden i tysthet.
– Det finns områden där våra ord inte räcker till. Det är ett av kyrkans bidrag, att det är ok att stanna i tystnaden och inse att här finns något som är större än jag, sa han.

Existentiella konsekvenser

Jonas Enander sa att han inte är troende, men välkomnade en kyrka som bjuder in till existentiella samtal. Det tyckte han är en brist i universitetsvärlden, att man sällan diskuterar vilka existentiella konsekvenser olika upptäckter kan få. Han berättade att han en gång fått frågan av en student om inte förekomsten av svarta hål, där allt sugs och förintas, gör att allt förlorar sin mening. 
– Jag visste inte vad jag skulle svara. Vad tycker ni? Vad är kyrkans position kring rymdnihilism?
Den kristne astrofysikern Martin Sahlén menade att mycket handlade om perspektiv och världsbild. Han såg inte hopplöshet och meningslöshet i kosmos.
– Jag menar att när man ser hur universum fungerar så visar det på en djup mening. Universum har frambringat oss, sa han.
 

Bibelsällskapet får central roll under bokmässan 2026

Temat för Bokmässan i Göteborg 2026 får temat Folkbildning. 
Som särskild partner för temat är Svenska Bibel­sällskapet tillsammans med Svenska akademin, Folk­bildningsrådet, Göteborgs universitet och Folkuni­versitet.

”I en tid där desinformation och ökad polarisering hotar den demokratiska dialogen, blir folkbildning en central kraft att främja förståelse, kritiskt tänkande och det demokratiska samtalet” skriver Bokmässan i ett pressmeddelande, som motivering för mässtemat om två år.
Att Svenska Bibelsällskapet fått en roll som partner beror bland annat på att den nya översättningen av Nya testmentet släpps 2026. 
På bokmässan 2026 kommer en rad seminarier och programpunkter fokusera på Bibelns roll i vår historia, och med särskild koppling till folkbildningen. 

Taggar:

Bokmässan Bok

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA