Att fotografera olyckor kan nu ge fängelse

Sedan nyår gäller lagen mot olaga integritetsintrång. Den ska skydda mot kränkningar som till exempel ”hämndporr” men kan även förbjuda fotografering av olycksplatser där utsatta människor syns.

Vid nyår infördes alltså det nya brottet olaga integritetsintrång  Straffet kan sträcka sig från böter till fängelse.

Alarm Ambulansförbundet, Sveriges ambulansfack, skriver på Facebook att de ser positivt på den nya lagen, då de anser att den är ett steg mot ett totalt fotoförbud vid olycksplatser.

– Det finns nu en risk att vid spridning av bilderna bli åtalad och straffad. Det är inte ett rent fotoförbud, men ett steg i rätt riktning. Det är så vi tolkat nya lagen, och jag vet att även Räddningstjänsten har tolkat likadant, säger Gordon Grattidge, ordförande för Ambulansförbundet.

Att människor fotograferar olycksplatser med sina mobiltelefoner är ett stort problem, menar Grattidge.

– Det händer väldigt ofta, står man bara längs med en väg då kommer mobilerna upp. Man får värja sig för kameror som blir instuckna genom sidorutorna. Det förekommer hela tiden.

Han hoppas nu att lagen kan få en avskräckande effekt.

 

1 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Thomas Kärrlander

Precis vad vi behöver, ännu mera lagar som aldrig går att upprätthålla! Hur vore det om polisen istället fick möjlighet att arbete med alla de mycket allvarliga brott som mord, rån, våldtäkter, misshandel, osv osv som nu lämnas utan åtgärd!

 

Det här landet verkar vara utom all räddning, vilket i och för sig inte är så konstigt med alla som hatar den Gud som skapat dem.