Östra Kongo är i en akut risksituation. Foto: TT
Ett ökat könsbaserat våld och massiva flyktvågor från Östra Kongo. Det ser Läkarmissionens globala säkerhetschef Christophe Sacko som befarar en annalkande katastrof i området. Han manar nu omvärlden att agera.
- Vi kan inte acceptera ett scenario där barn dör och kvinnor våldtas utan att vi gör något, säger han.
Situationen i Goma, en av regionerna i Östra Kongo som nu drabbas av landets pågående strider, är djupt oroväckande med en massiv förflyttning av människor. Den kongolesiska staten har inte tillräckliga resurser för att möta det behov av hälsovård och att tillgodose grundläggande rättigheter som utbildning för barn i nuläget. Det berättar Läkarmissionens Christophe Sacko, som förutom global säkerhetschef också är regionchef i Västra Afrika.
Tillsammans med andra organisationer på plats i regionen försöker de nu erbjuda vägar att erbjuda hjälp.
- Ett av våra huvudfokus är att bekämpa könsbaserat våld och erbjuda omfattande stöd till de drabbade," förklarar han.
Många traumatiserade kvinnor
Här är Panzisjukhuset en hub, och Denis Mukweges framgångsrika modell för att hjälpa just traumatiserade kvinnor är något som också appliceras på bland annat Kisheru-sjukhuset i Goma.
- Det handlar om både fysisk och psykisk hjälp. Det är viktigt att se till helheten när det gäller de människor som drabbas av sådana fruktansvärda saker, förklarar han.
Men Läkarmissionen har också jobbat hårt för att förbättra den allmänna sjukvården i Goma genom att bland annat uppgradera infrastruktur, utrustningen och labverksamheterna på Kisheru-sjukhuset.
Svårt vid mer akut situation
Men trots stora ansträngningar kvarstår stora utmaningar för att klara ett ännu mer akut krisläge.
- Tillgången till nödvändig utrustning och mediciner är begränsat, och miljontals människor är fortfarande i akut behov av hjälp. Tyvärr är det är bara början, säger han och fortsätter.
- Vi behöver fortsatt stöd och finansiering för att kunna skala upp våra insatser.
Attacker mot flygplats
Konflikten i området har lett till upprepade attacker mot infrastruktur, inklusive Gomas flygplats, vilket ytterligare försvårar hjälparbetet.
- Situationen är mycket svår. Men vi får inte förlora hoppet.
Hjälporganisationernas budskap är tydligt: trots de enorma utmaningarna finns det fortfarande hopp om förbättring och återhämtning.
- Vi kan inte acceptera ett scenario där barn förlorar sina framtidsperspektiv och kvinnor utsätts för våld. Vi måste fortsätta att kämpa för varje individ och arbeta mot hållbara lösningar som adresserar grundorsakerna till dessa kriser, säger Sacko.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR