Foto: Getty Images
Flera idéburna organisationer och kyrkor förbereder sig nu för att kunna hjälpa dem som drabbas värst av höga elpriser, räntehöjningar och prisuppgångar. Och man möter nya kategorier av människor som får svårt att klara vardagen.
Hjälporganisationerna har redan noterat en ökad tillströmning till sina olika verksamheter. Både Stockholms Stadsmission och Räddningsmissionen i Göteborg har butiker där ett medlemskap innebär att man kan köpa matvaror till en tredjedel av ordinarie pris. Stadsmissionen öppnade nyligen sin femte butik i Stockholm och Räddningsmissionen har två butiker i Göteborg.
– Sedan kriget i Ukraina började har Maträtt fått 4 000 nya medlemmar. Många som redan tidigare levt på marginalerna behöver nu hjälp för att klara vardagen. Vi hoppas att butikerna också ska kunna få vara någon form av hjälpcenter, säger Emil Mattsson, direktor för Räddningsmissionen.
Märkt allt större tillströmning
Även Stockholms Stadsmission har märkt en allt större tillströmning av medlemmar i sina butiker men även till den lunchservering där gästerna kan köpa mat till en billig penning.
– Vi slog nyligen i taket med 150 gäster. Före pandemin hade vi 70 gäster och under pandemin 120, berättar Stina Kelly, socialchef på Stockholms Stads-
mission.
Hon tror att den finansiella krisen kommer att slå hårdast mot människor som redan lever på marginalerna. Men säger att det finns en beredskap hos Stockholms Stadsmission att möta behoven.
– I sådana här tider mobiliserar vi och skalar upp verksamheten. Så gjorde vi under pandemin och så kommer vi att göra nu. Vi har utrymme för att utöka våra öppettider och har god beredskap för en eventuell ökning av antalet besökare till våra sociala verksamheter.
Unik uppgift och möjlighet
Emil Matsson menar att frivilligorganisationerna har en unik uppgift och möjlighet. Det behövs parallella välfärdssystem för sådant samhället har svårt att klara av, säger han.
– Jag har svårt att se att det offentliga kan tillfredsställa alla akuta behov. Kyrkor och sociala organisationer möter människor i verkligheten och kan tidigt fånga upp signaler.
Han tror, liksom Stina Kelly, att organisationerna kommer att klara uppgiften men att man är beroende av gåvomedel och inte minst volontärer som kan göra det praktiska arbetet. Om det kommer att betalas ut något statligt stöd likt pandemistödet, är fortfarande oklart.
– Vi har en bra dialog med beslutsfattarna, men det är vi som har ”örat mot marken” och kan fånga upp den stora oron som många människor lever med idag, säger Stina Kelly.
Brett socialt nätverk
Runt om i Sverige är det många kyrkor och församlingar som redan har ett brett socialt nätverk. En av dem är Equmeniakyrkan i Tibro som varje onsdag inbjuder till lunchservering under namnet Hjärta för Tibro.
– Det är ett samarbete med bland annat Ica-butikerna här i Tibro som sponsrar med råvaror. De har också delat ut matkassar till dem som haft svårt att klara av att köpa bra mat, berättar Inna Saxius, kommunikatör i Equmeniakyrkan.
Pastor Jonas Lund säger att onsdagsträffarna har blivit veckans höjdpunkt och mötesplats både för dem som behöver stödet och inte minst för församlingens egna medlemmar.
– Det här är vi är kyrka på riktigt. Flera av dem som kommit för att mätta sin hunger har också fått nya vänner och har en självklar plats i vår kyrka nu.
Jonas Lund säger att den oroliga tid vi nu lever i drabbar alla, men framför allt de som är psykiskt sköra. En av kyrkans stora uppgifter är att fånga upp ångest och oro och att ta dem på allvar.
– Vi vill ge en plats där det är okej att prata om hur man egentligen mår. Ingen ska behöva bära sin oro på egen hand. Jag tror att vi som kyrka kommer att ha en stor uppgift framöver – inte bara att hjälpa människor att klara av sina räkningar utan också att vara hoppets bärare.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR