En omstart. Så beskriver studieförbundet Bilda öppnandet av sitt studiecenter i Jerusalem, något som högtidligen uppmärksammades på måndagskvällen. Ett 90-tal gäster, många av dem prominenta lokala kyrkliga företrädare, trängdes i de nyrenoverade lokalerna.
Houmous, tabbouli, falafel, ris, kyckling med mera var uppdukat i en inbjudande buffé i de ljusa nyrenoverade rummen vid Jaffa-porten i Östra Jerusalem, lokaler som Bilda har disponerat sedan 18 år tillbaka. Efter en total renovering som pågått under hela hösten inleds nu verksamheten på nytt.
Till Sändaren förklarar centrets föreståndare Sune Fahlgren att detta ska vara en plats där människor ska kunna söka sin identitet och sina andliga rötter.
- För oss kristna var det ju här i Jerusalem allt började!
Inte bara renovering
Med begreppet ”omstart” markeras att öppnandet inte bara handlar om att verksamheten åter är igång efter en upprustning, utan att det i någon mån också handlar om en omorientering.
- Vi vill tydligare än tidigare markera att centret är tillgängligt för hela Bilda och alla våra medlemskyrkor och organisationer. Här finns massor av potential för enskilda och grupper att mötas, för att studera och samtala, med varandra och med människor från Jerusalem, förklarar en mycket entusiastisk föreståndare.
Uppslutningen från lokala kyrkor och organisationer som fungerar som partner och vänner till Bilda i Jerusalem var god. Här trängdes höga kyrkliga dignitärer, som den syriskortodoxa ärkebiskopen Murad, den grekisk-ortodoxa ärkebiskopen Aristorchos och den armeniske biskopen Aris, med representanter för svenska generalkonsulatet, liksom organisationer som Diakonia, Svenska Teologiska Institutet och Kvinna till kvinna. Men den riktiga feststämningen kunde av naturliga skäl inte infinna sig.
- Vi har nyligen upplevt jul- och nyår med dess budskap om ljus och hopp, men bevittnar just nu en humanitär katastrof strax här intill, konstaterade Bildas rektor Kerstin Enlund i sitt invigningstal. Samtidigt noterade hon, att trots de många oroliga åren sedan 1991, då centret för första gången invigdes, har det aldrig varit stängt, förutom under höstens renovering.
- Ett av centrets uppgifter är och har alltid varit att stödja den kristna närvaron här i Jerusalem.
Kriget nära
Just i Jerusalem märks annars inte mycket av kriget i och kring Gaza, trots att det pågår bara åttio kilometer bort. Kristna, muslimer och judar – boende i staden eller bara på besök från all världens hörn – rör sig längs gamla stans smala gränder, alla för att nå sina respektive heliga platser.
Men vid samtal med palestinier i staden är det uppenbart att många är djupt skakade och oroliga. Utan tvekan uppfattar många kriget kring Gaza, inte som en attack från Israel mot Hamas, utan som ett angrepp mot alla palestinier.
Oklart säkerhetsläge, en komplicerad politisk och religiös situation, som i sin tur leder till höga debattvågor, både på plats och i Sverige – allt detta är något som Bilda, tidigare Frikyrkliga studieförbundet, har fått vänja sig vid när det gäller studiecentret i Jerusalem. Men verksamheten kommer att fortsätta. Att man satsar stort är också uppenbart. Kostnaden för renoveringen uppskattas till en miljon kronor, och vid det högtidliga öppnandet var förutom förbundsrektor Kerstin Enlund även styrelseordförande Erik Amnå på plats, tillsammans med en liten delegation med företrädare för flera frikyrkliga organisationer, högskolor och tidningar.
- Studiecentret är en verklig klenod som ger oss som kristet studieförbund en unik plats mitt i en internationell kontext, menar Erik Amnå, nyvald Bilda-ordförande, till vardags professor vid Örebro universitet.
Självkritik
Vid en presskonferens, några timmar före det högtidliga öppnandet, uppstod en liten diskussion kring centrets historia och framtida inriktning. Studiecentret har ibland beskyllts för att vara alltför politiskt orienterat, med tydlig markering av palestiniernas perspektiv.
- Efter snart 20 år i Jerusalem har vi gjort en omfattande utvärdering, och vi har även varit självkritiska och frågat oss om vi själva har en skuld i den demonisering av centret som har ägt rum. I någon mån kan vi ge kritikerna viss rätt, menade Erik Amnå.
Men han fortsatte med att konstatera, att ett av grundmotiven för Bildas närvaro i Jerusalem är att markera en en solidarisk närvaro med de kristna kyrkorna som är hotade i det heliga landet - men också att utveckla relationer till det judiska samhället..
- Därmed har vi gjort ett perspektivval. Men det är inte Bildas uppgift att ta politisk ställning, det ingår inte i vårt mandat som studieförbund. Vi vill erbjuda plats, resurser och kontakter för dem som vill komma hit för att fördjupa sin kunskap.
Erik Amnå underströk, att Bildas utveckling under de senaste åren också påverkar studiecentret i Jerusalem.
- De ortodoxa kyrkornas starka närvaro i Bilda och våra ambitioner att stärka kulturprofilen återspeglas i studiecentrets verksamhetsinriktning.
Studieförbundet Bilda har 44 medlemsorganisationer, bland dem de som brukar kallas de traditionella frikyrkorna och deras ungdoms- och närstående organisationer. Dessutom är en rad ortodoxa kyrkor och ekumeniska organ medlemmar i Bilda.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR