Israel är i chock efter den massiva terroristattacken i lördags. Foto: TT
Efter Hamas attack mot Israel har Bilda evakuerat alla svenska medborgare från studiecentret i Jerusalem.
Sveriges kristna råds följeslagarprogram har tillfälligt placerats i huvudstaden.
" Vi ber om fred i Israel och Palestina. Vi ber för följeslagare som är på plats, våra och alla. Vi ber för alla som drabbas", skriver Sveriges kristna råd på Facebook.
Hamas terrorattack kom som en blixt från klar himmel under lördagen, mitt under den judiska sabbaten. Nu börjar saker klarna vad som hänt och bland det som terroristerna lämnat efter sig finns en massaker på en fredlig konsert med över 250 döda. Många bedömare befarar nu att inledningen på ett storkrig bevittnas.
Men terrorattack får i närtid också stor påverkan på kyrkornas arbete i Israel och Palestina.
Studieförbundet Bilda, som ägs av bland annat Equemniakyrkan har ett studiecenter i Jerusalem. Så sent som i lördags fanns en resegrupp på besök, men studieförbundet har nu valt att evakuera alla svenska medborgare från Israel.
Följeslagarprogrammet, som drivs av Sveriges kristna råd (SKR), och som lockat många kyrkligt engagerade att rapportera från händelserna i Israel och Palestina under flera år har också vidtagit snabba åtgärder. Programmet har ni samlat de utsända följeslagarna i Jerusalem. SKR meddelar att de följer utvecklingen i området och fattar beslut om fortsatta säkerhetsåtgärder i samråd med den internationella koordinationen på plats i Jerusalem.
En israelisk man förs iväg efter att ga tagits till fånga av Hamas. Foto: TT
Fruktar vedergällning
Svenska kyrkan är den enskilda kyrkan som har mest egen närvaro i området och där finns personal fortsatt på plats.
- Det kanske finns något gott i att vara kvar, om vi kan stötta lokala kristna, men vi vet inte om det är möjligt, säger Karin Ekblom.
Även svenska teologiska institutet har kontakter både med palestinier och israeler.
- Många palestinier är rädda för att drabbas av vedergällningar. Och israeliska vänner är också rädda. I Jerusalem är bussarna tomma för man fruktar för vad som kan hända, säger hon.
Institutet öppnar under måndagskvällen upp för svenskar och andra som vill samlas till bön och ljuständning.
Biskopen sörjer händelserna
Ärkebiskop Martin Modéus har formulerat en bön efter händelserna i Israel och Palestina. På X (som tidigare hette Twitter) skriver han: ”Sörjer över läget i Israel och det heliga landet. Jag ber om besinning och utsträckta händer, om respekt för människoliv. Och om fred.”
Via sms gör han också ett uttalande till Kyrkans Tidning och Sändaren:
”Det som Hamas gör är storskalig terror, med civila som mål, och det är avskyvärt. Israel har i folkrätten rätt att försvara sig enligt proportionalitetsprincipen. Jag vill uttrycka min djupa medkänsla med dem som drabbas, både på plats och de i Sverige som har släkt och vänner i Israel och det heliga landet och nu lever i oro.”
På Svenska teologiska institutet i Jerusalem finns prästen Karin Ekblom, och hon säger att läget är mycket spänt i staden.
- Det är nästan inga människor ute på gatorna, bara några vilsna turister. Skolorna är stängda och människor stannar hemma.
Israelisk polis och militär kom till slut fram till platsen. Nu har Israel förklarat att man är i krig. Foto: TT
Kyrkans personal till skyddsrum
Under lördagen ljöd flyglarmet flera gånger på grund av Hamas raketattacker mot Israel. Karin Ekblom och de övriga på institutet fick flera gånger söka sig till skyddsrummet. Även under måndagen ljöd flyglarmet, då raketer slog ner i närheten av Jerusalem. Många fruktar dock att något ännu värre kan vänta.
- Människor här blir ju lite avtrubbade, men denna gång så vet man att det kokat på Västbanken under ett års tid, då många palestinier blivit dödade. Det kan eskalera, inte minst om Hizbollah skulle attackera från Libanon. Läget är väldigt osäkert, säger hon.
Ledaren för palestinska kristna gruppen Evangelical Lutheran Church in Jordan & the Holy Land (ELCJHL), är en av de kyrkor som har nära band till Sverige. Kyrkan har i ett skriftligt uttalande inte tagit uttryckligt avstånd från Hamas terrorhandlingar, men man uppmanar alla att följa internationella lagar. Biskop Sani Ibrahim Charlie Azar, meddelar genom en medarbetare vännerna i Sverige och främst Svenska Kyrkan vad som krävs i detta läge.
- Gud skapade oss för att leva och inte för att dö. Det centrala är att vi tar hand om människor.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR