Skrivningarna i regeringens nya biståndsplattform har förbättrats, anser Diakonia och Svenska kyrkan.Svenskt bistånd är fortfarande fokuserat på givaren. Problemet med skatteflykt nämns inte med ett ord.
Förra tisdagen presenterade regeringen sin skrivelse ”Biståndspolitisk plattform” för riksdagen. I januari fick Diakonia och andra organisationer ta del av det då aktuella förslaget. Då var remissvaren kritiska på flera punkter.
Mycket har blivit bättre i den slutliga skrivelsen, men flera frågor kvarstår, anser Diakonias policyrådgivare, Magnus Walan.
— Regeringen gör näringslivets roll i biståndet tydligare, vilket kan gynna fattiga och förtryckta människor. Och ändå sägs inte ett ord om den viktiga frågan om skatteflykt.
— Det är en verklig svaghet. Ett annat problem är att plattformen är så givarfokuserad, tycker Magnus Walan,
— Det handlar om ett svenskt perspektiv, när biståndet snarare borde anpassas utifrån mottagarnas behov.
— Det sägs också, men samtidigt framhålls vad regeringen tycker och vill. Det är motsägelsefullt.
Målsättningen är också ny i jämförelse med de mål för biståndspolitiken som sattes 2003.
— Både målformulering och delmål är ändrade. Men syftet med biståndet förblir ganska oklar i skrivningen.
— Exempelvis om detta att man ska arbeta både mot fattigdom och förtryck innebär att mer av biståndet ska användas i till exempel Östeuropa.
— Oppositionen har ju beslutat strunta i den, eftersom den inte går den sedvanliga vägen. Man ändrar inte biståndspolitiken utan en demokratisk process.
Men skrivelsen har ju ändå varit ute på remiss och en del av det som kyrkor och biståndsorganisationer påpekat har tagits hänsyn till.
— Nu betonar regeringen frivilligorganisationernas roll i det civila samhället tydligare, att de är självständiga aktörer i sin egen rätt, säger Erik Lysén, Svenska kyrkans policyrådgivare. En synpunkt som Magnas Walan delar.
”Det handlar bland annat om transparens och krav på effekter på fattigdom — inte bara tillväxt och investeringar”, skriver han i en kommentar.
— Men regeringen har tagit till sig mycket av det som biståndsorganisationerna lyfte fram. Det ska regeringen ha en eloge för.
Kristoffer Morén
LÄGG TILL NY KOMMENTAR