"Jag har bara fått till mig att det handlar om förtroende, men det tror jag inte svensk arbetslagstiftning godkänner." Daniel Alm
Kvinnorna gav sin syn under Pingsts rådslag efter att Daniel Alms intervju publicerats i Sändaren. Samtidigt vill förre pingstledaren Daniel Alm nu få sin uppsägning från Västerås ogiltigförklarad.
Sändarens intervju med Pingst FFS och Västerås Pingst föreståndare Daniel Alm blev det stora samtalsämnet under Pingst rådslag.
Tidningen Dagen rapporterar att Johanna Bode, pastor i Västra Frölunda, undrade hur de två kvinnorna som Alm ska ha kommit för nära, såg på Alms ord om ömsesidighet, och fick en hälsning att de inte delade den bilden.
Den kvinna som var den som anmälde Alm till styrelsen hälsade också med följande ord: ”att hon finns, och att det finns en annan sida av berättelsen”.
Sändaren söker kvinnorna för att bredda historien, men i nuläget utan framgång.
Pingst FFS ordförande Lennart Edström fick däremot möjlighet att utveckla kring detta och hur man ser på processen kring och efter Daniel Alms avgång.
Avböjer intervju
I ett mejl till Sändaren avböjer han med orden ”Tack för inbjudan till intervju. Vi har dock beslutat att avstå intervju i detta läge” och hänvisar till de direkta kanalerna ut till församlingar.
Under rådslaget klargjordes dock att det brustna förtroendet kvarstår.
Samtidigt stormar det i församlingen där Daniel Alm varit föreståndare i nästan två decennier, Västerås Pingst.
Han accepterar inte sin uppsägning från församlingen och ett tvisteärende har nu inletts som kan avgöras i tingsrätten.
– Jag vill inte hamna där, men jag tycker att jag har varit föremål för en orimlig uppsägning, säger han.
Hoppas på att komma överens med sin förra arbetsgivare
Bakgrunden är att han inom två veckor efter uppsägningen var tvungen att bestrida den. Enligt Alm hoppas han fortfarande på att i första hand komma överens med sin förra arbetsgivare utanför rättsalen.
I ett utskick som gått ut till Västerås pingst medlemmar efter ett församlingsmöte berättas följande:
”Uppsägningstiden rullar för Daniel och han har meddelat Tingsrätten att han anser att uppsägningen ska ogiltigförklaras. Vi fortsätter våra försök att hitta en förlikning. I nuläget finns inte mer att tillägga”.
Ordförande Anders Ericsson bekräftar men vill inte säga mer hur förlikningsprocessen går eller vad styrelsen hoppas på för utgång.
– Det är så, säger Anders Ericsson, ordförande i Västerås Pingst, men jag kommer inte kommentera mer i nuläget.
Daniel Alm menar att det i första hand inte handlar om ekonomisk kompensation, utan om att få någon form av upprättelse.
– För mig handlar det mer om man vill bidra till nyansering av berättelsen. Jag vet inte om ursäkt är rätt ord, men ett uttalande kanske.
Varför du blev uppsagd menar du?
– Jag har bara fått till mig att det handlar om förtroende, men det tror jag inte svensk arbetslagstiftning godkänner. Jag har heller inte haft något VD-avtal eller så, det hade varit en annan sak, menar han.
Församlingen har parallelt påbörjat en analys kring hur Daniel Alms ledarskap sett ut under åren som föreståndare, men den har ännu inte presenteras.
I den stora intervjun med Sändaren förra veckan berättade tidigare pingstledaren Daniel Alm att en av de saker han sörjde mest var att han inte längre fanns med som pastor i samfundet han älskar.
"Har kallet kvar"
Han berättade att han också menade ha sitt kall kvar och såg en potentiell framtid i en internationell pingströrelse. Men tills dess verkar han befinna sig i en tvist mot den församling han nyss verkade i.
– Jag vill inte till rätten, absolut inte. Men jag har under mina 18 år i Västerås aldrig blivit meddelad en varning, ingenting sådant. Arbestgivarorganisationen menar att det inte finns någon grund att säga upp mig på. Men jag hoppas fortfarande på att vi kan mötas, säger Alm.
Förhandlingarna mellan församlingen och Alm kommer att fortsätta under veckan som kommer, men kan man inte enas i något kommer ärendet sannolikt alltså upp i Västmanlands tingsrätt.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR