Därför är Karin Wiborn vänsterpartist

Karin Wiborn är nyvald kyrkoledare i Equmeniakyrkan. Foto: Marcus Gustafsson

I en intervju med tidningen Dagen avslöjade Equmeniakyrkans kyrkoledare att hon för tre val sedan gick med i Vänsterpartiet.

Det var tidningen Dagen som först rapporterade att Karin Wiborn är medlem i Vänsterpartiet. Sändarens chefredaktör Robert Tjernberg har publicerat en ledarkommentar om uppgifterna, som lett till många reaktioner på sociala medier.

Karin Wiborn, som är nyvald kyrkoledare i Equmeniakyrkan, säger till Sändaren att hon är en passiv medlem i partiet, att hon aldrig deltar i möten eller liknande samlingar.

- Men jag tycker det är viktigt att vi är med och stödjer det politiska livet. Precis som kyrkorna så får partierna färre medlemmar, och jag såg här en möjlighet att stödja ett parti som jag sympatiserar med, men som jag inte alltid röstar på, säger hon.

Hon betonar att hon är medlem som medborgare, inte som kyrkoledare. 

- Jag vill minnas att när jag växte upp så var detta inte så ovanligt. Jag tror att ganska många samfundsledare tillhörde något parti, om det var Folkpartiet, Kristen demokratisk samling (KDS) eller möjligen Socialdemokraterna. Det var inte så uppseendeväckande.

Möttes i kommunfullmäktige och församlingsstyrelsen

Hennes pappa var pastor i Svenska baptistsamfundet, och även politiskt aktiv, i hans fall i KDS. I församlingsstyrelsen fanns också moderater, folkpartister och socialdemokrater. Ena kvällen möttes de i församlingen, den andra i kommunfullmäktige.

- Man kunde ha olika partisympatier, men var ett i Kristus. Det är den referensram som jag har. 

Vad är det som du sympatiserar med i Vänsterpartiet?

- Jag har läst partiets program och jag tycker att mycket stämmer överens med det som växte fram inom frikyrkorörelsen under 1800-talet. Det gäller rättvisefrågor, globala frågor, jämlikhet, och fred och frihet.

Partiet hade ju en gång i tiden ett K för kommunism i namnet. Hur ser du på partiets historia?

- Men det är inte kommunistiskt idag, det är ett socialistiskt parti. Partiet tog fram en vitbok där de gick igenom partiets historia och tog avstånd från delar av den. Jag känner mig trygg med det arbete som har gjorts.

Nu får ju partiet kritik för att vissa företrädares Israelkritik gränsar till antisemitism. Hur ser du på det?

- Om man läser partiprogrammet så finns ett helt avsnitt om antirasism. 

Tror du att dina partisympatier kan påverka hur du uppfattas som kyrkoledare?

- Det kan det göra, men det vore väldigt olyckligt. Att vara kyrkoledare handlar om andligt ledarskap, inte politiskt. Samtidigt kan man inte helt skilja på kyrka och politik, och jag hoppas på en diskussion kring hur man får in det kristna budskapet i politiken. Men det handlar inte om partipolitik, det vill jag betona, säger hon.

Taggar:

Karin Wiborn

Jonatan Sverker

5 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Maria Flyman
De allvarligaste är inte tillhörigheten till Vänsterpartiet utan hennes ställningstagade om pride och Israel. Men det hör väl ihop.
Gunnar Karlsson
Vänsterpartiet kommer aldrig ifrån sin nattsvarta bakgrund. Vi är många, som helt tappat förtroendet för Karin Wiborn, eftersom hennes partitillhörighet vittnar om en allvarlig brist på omdöme. Det räcker inte, att hon lämnar partiet. Hon måste lämna sin post som samfundsledare!
Sture Wilhelmsson
Jag har aldrig förstått hur man kan vara något annat än vänsterpartist som kristen. Läs Matteus 5 till 7 så ser du i stort sett vänsterpartiets ideologi. Borgerlig politik bygger alla på egoism. Långt ifrån vad Jesus predikade! Heja Karin
I. Tillenius
Nyvalda kyrkoledarens politiska hemvist är symtomatiskt. V är mest gudlöst av partierna. Ett argument är förlust av medlemmar(!) Evangelium förändrar människan genom omvändelse. Synd är tillåten. Omvändelse är synd. Är förkunnare medvetna om sitt uppdrag? Optifobi är rädslan för att öppna ögonen. Andliga kvaliteter är det största som inger förtroende och tillit.
Alma-Lena
V har mycket i partiprogrammet som kommer från kristen etik. Men deras antisemitism borde avskräcka alla kristna. 7 oktober gick närstående till mig ur partiet. Varför gjorde inte Wiborn detsamma?