Klimataktivisten Greta Thunberg deltog i söndags i ett klimatmöte i Amsterdam, där hon avbröts av en man som inte tyckte om hennes politiska ställningstaganden. Foto: AP Photo/Peter Dejong
I Tyskland anklagas Fridays for future för att sprida antisemitism. Kriget i Gaza har splittrat klimatrörelsen, men forskaren Mattias Wahlström tror inte att oenigheten stoppar den.
I Tyskland och i andra länder pågår nu en het debatt om Greta Thunberg och Fridays for future. Under inledningen av Gazakriget lade Fridays for future ut inlägg på ett instagramkonto till stöd för Palestina, där man anklagade Israel för folkmord och västmedier för att ägna sig åt hjärntvätt. Greta Thunberg har också uttalat sitt stöd för Gazaborna.
Att hon skrivit på X att hon är emot Hamas terrorattack har inte tystat de kritiker som menar att Fridays for future spritt konspirationsteorier eller till och med antisemitism.
Splittring i Fridays for future
Under en manifestation i Amsterdam tog sig en man upp på scenen och slet mikrofonen från Greta Thunberg, och sa att han kommit dit för att delta i ett klimatmöte, inte i ett politiskt möte. I Tyskland har det judiska centralrådet föreslagit att den tyska avdelningen av Fridays for future lämnar den internationella organisationen och helst byter namn. Företrädaren för den tyska avdelningen av Fridays for future, Luisa Neubauer, har också uttryckt sin besvikelse över Greta Thunbergs hållning.
– Det som händer är smärtsamt, har hon sagt till tidningen die Zeit.
Svenska Dagbladet rapporterar om att nästan två tredjedelar av de tillfrågade tyskarna i en opinionsmätning gjord på uppdrag av tidningen Augsburger Allgemeine nu säger att Fridays for future har misslyckats.
Klimaträttvisa är ett bredare begrepp
Men varför tar Fridays for future ställning i en konflikt som inte uppenbart berör klimatet?
Mattias Wahlström, forskare vid Göteborgs universitet, arbetar sedan flera år tillbaka med ett forskningsprojekt som fokuserar på människor som är aktiva i klimatprotester. Han menar att det inte är så märkligt att kriget i Gaza engagerar delar av klimatrörelsen.
Företrädare för Fridays for future talar ofta om klimaträttvisa, något som till exempel kan handla om det orättvisa i att människor i det globala syd drabbas hårdare av klimatförändringar än människor i norr. Klimatfrågan kan alltså handla om rättvisa mellan grupper.
- Fridays for future breddar sitt engagemang bortom det som enbart handlar om att bromsa klimatförändringar, säger han.
Stött Black lives matter
Redan tidigare har Fridays for future under demonstrationer i Sverige till exempel uttalat stöd för Black lives matter och Amnesty. Att ta ställning i Gazakriget kan ses som en förlängning av engagemanget i rättvisefrågor.
- Det här är en så polariserande konflikt, som många ser som oerhört allvarlig. Det sätter en hård press på dem som har ett utrymme i offentligheten att göra sig hörda, säger han.
Mattias Wahlström beskriver Fridays for future som en löst sammansatt rörelse, där aktivister i olika länder tolkar konflikten i Mellanöstern på olika sätt. Även om man fått kritik i Tyskland, så är det mer självklart i andra länder att ta ställning för palestinierna i Gaza.
Ryktesspridning är omfattande
Men kommer detta att splittra klimatrörelsen? Mattias Wahlström tror inte det. Han ser en faktor som gör det möjligt att samarbeta trots politiska åsiktsskillnader.
- Det som är specifikt för klimatrörelsen är känslan av att vi lever i en akut situation, där förändring måste ske omgående. Därför föreställer jag mig att man kan sätta sig över oenigheter, säger han.
Men om Fridays for future får en stämpel som antijudisk så är det förstås negativt för rörelsens arbete. Mattias Wahlström menar dock att det är svårt att bedöma hur bilden av Friday for future påverkas över tid.
- Det förekommer mycket ryktesspridning just nu, säger han.
Mattias Wahlström, forskare vid Göteborgs universitet. Foto: Gunnar Jönsson
LÄGG TILL NY KOMMENTAR