Partiledarutfrågningen i Vårgårda 2022, Equmeniakyrkan, Britta Hermansson, Joakim Hagerius Foto: Emilia Dalén
För tredje gången förbereder sig evangelist Britta Hermansson för de nu närmast legendariska politikerutfrågningarna i Vårgårda. Den här gången blir hennes parhäst biträdande kyrkoledare Joakim Hagerius.
Med ledorden integration, klimat och religion ska de två möta alla åtta partiledarna, med början den 10 augusti, då Annie Lööf äntrar scenen i Tångahallen, till den 28 augusti då sista kvinna ut blir Magdalena Andersson.
Utfrågningarna är uppskattade, inte bara av den månghövdade publiken, utan också av partiledarna själva som ställer upp mangrant, trots att utfrågningarna ligger så nära valet.
– Ja, det är väldigt roligt, säger Britta Hermansson. Men efter förra valet var alla medverkande så positiva att jag inte varit det minsta orolig för att någon inte skulle ställa upp nu. Tånga-utfrågningarna ingår numera i valrörelsen.
Lång och stolt tradition
Ja, det är ju en lång och stolt tradition. Utfrågningarna har ju pågått non-stop sedan John Hedlunds startade det hela 1968, påpekar Joakim Hagerius, på en skrapig linje från Västerhavet.
– Det här ska bli väldigt roligt, det känns både spännande och viktigt, fortsätter han,
och berättar att så snart semestern är slut ska de träffas, han och Britta, och börja samordna sig.
Men bägge utfrågarna berättar också att de under vår och försommar haft fullt upp med förberedelserna var och en på sitt håll. Bägge deltog exempelvis i Almedalen för att försöka snappa upp så mycket som möjligt av de frågor som ligger i tiden.
– Man lyssnar in. Hör vilka frågor som tas upp och reflekterar över vilka som är viktiga för oss, för kyrkan är ju en stor del av civilsamhället och vi behöver fundera över hur vi tacklar det, berättar Britta.
Gäller att vara väl påläst
Men under de senaste månaderna har de bägge också läst artiklar och lyssnat på poddar, debatter och tal. Det gäller att vara väl påläst, säger Britta och berättar att hon och Joakim faktiskt träffats ett par gånger innan sommaren för att dra upp de stora riktlinjerna.
Upplägget blir den här gången litet annorlunda än tidigare, då Britta Hermansson samkörde med pastor Robert Eriksson.
– Då hade ju jag och Robert varsitt pass, jag pratade allmänt med dem i början och sen gick Robert in och borrade i någon specifik fråga.
Nu kommer Joakim och Britta samköra hela tiden i tre 20-minuterspass ,som var och en vilar på ett av de tre ledorden, eller fokusområdena.
– Men exakt hur det blir vet man ju inte. Det händer ju så mycket i vår omvärld hela tiden så man får vara flexibel, förklarar Britta.
Hon understryker att det här handlar om samtal, inte debatter.
– Det är det som politikerna uppskattar, tror jag. Att de får gå på djupet och tala till punkt.
Men vilken fråga ser de då mest fram emot att tala om i Tångahallen.
– Biståndet. Det är verkligen viktigt i det här läget att folk förstår hur viktigt det är att ge av sitt överflöd.
Religionen i samhällsdebatten
Joakim nämner religionen i samhällsdebatten, ett ämne han också modererade ett seminarium om i Almedalen.
– Forskningen säger att religionen är tillbaka i debatten, men också att tonen blivit mer fientlig. Det tycker jag är väldigt intressant.
Britta Hermansson berättar att varje omgång kommer att ta ungefär 1,5 timme.
– Men då är det lite musik och annan inramning inräknat. Själva samtalet varar ungefär en timme. Vi hoppas att det ska bli mycket intressant det hela.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR