De stickar för en bättre värld

Birgitta Larsson, LisBeth Engström och Ingrid Edwardzon

Birgitta Larsson, LisBeth Engström och Ingrid Edwardzon sorterar bland alla vackra babykläder som producerats i stickcafét i Equmeniakyrkan i Älvängen. Foto: Christina Larsson

Kvinnorna som samlas till stickcafé i Equmeniakyrkan i Älvängen har en  tro på att alla kan bidra till en bättre värld. Under de femton år sedan verksamheten startades har bland annat hundratals babypaket skickats till Kongo och varma tröjor till Rumänien.

I Equmeniakyrkans nedervåning möts besökaren av en imponerande mängd babykläder, filtar och även av tröjor i större storlekar. Det har nyligen varit en utställning av det som inte hunnits skicka iväg. På bord och bänkar trängs högar av färgglada och välgjorda babykläder.
– Vi är 20–25 personer som träffas varannan vecka för att handarbeta och fika tillsammans. Många har ingen annan anknytning till kyrkan.  En del kommer bara till kaffet för att få lite gemenskap, berättar Lisbeth Engström.
 

170 babyfiltar

Många stickar hemma och lämnar in till kyrkan. En person kom med 170 babyfiltar som hon stickat under kort tid.  Andra kan inte själva sticka men skänker garn. 
Intresset för att vara med och ­bidra har ökat med åren. Det började med babypaketen till Kongo men när det för några år sedan kom signaler från Rumänien om att människor höll på att förfrysa så hjälpte hela samhället till med att samla in pengar eller bidra med garn. Hjälpen kunde ­sedan förmedlas genom Östhjälpen. Filtar, tröjor och mössor till babypaketen skickas till Goma i Kongo-Kinshasa genom Hope in Action. 

Planerar för nästa termin

När Sändaren besöker Equmeniakyrkan i Älvängen håller Birgitta Larsson, LisBeth Engström, Ingrid Edwardzon, Birgitta Dahlgren och Majken Nilsson på att planera för nästa termin. 
– Vi har väldigt trevligt tillsammans samtidigt som vi känner att det vi gör kommer män­niskor till nytta. Verksamheten fyller också en social funktion, säger de.
Flera av kvinnorna runt bordet är även engagerade i det som kallas Kylskåpet och är ett samarbete mellan kyrkan och de ­lokala livsmedelsbutikerna. 

Livsmedel med kort utgångsdatum

– Två gånger i veckan får vi hämta livsmedel med kort utgångsdatum som vi delar ut till människor som har det knapert och till ukrainare som bor i ett boende i närheten. Varje gång kommer det i snitt 22 personer. Många kommer en timme innan utdelningen och då serverar  vi kaffe och umgås med dem.
Gruppen runt bordet tycker att det känns meningsfullt att kunna hjälpa människor – både i närområdet och i andra länder.  
– Vi är en liten församling men det finns ett stort engagemang för människor som behöver vår hjälp, säger LisBeth Engström.
För ett par veckor sedan välkomnades Hervé Kielse, från Kongo, som pastor i Älvängen. Att församlingen både har ett intresse för hans hemland och ett diakonalt lokalt  arbete i Älvängen,  var en bidragande orsak till att han sökte tjänsten.
– Det finns olika sätt att missionera. Den största utmaningen nu är att församlingen behöver föryngras. Jag har precis börjat min tjänst och ser fram mot att arbeta med de här frågorna, säger Hervé Kielse.

Taggar:

Hantverk

Christina Larsson

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA