Även scoutledarens uppdrag har ett diakonalt perspektiv. Kursen Ung Diakoni ger orientering i begreppet. Bilden från Equmeniakyrkans regionsläger 2023. Foto: Marcus Gustafsson
Ung diakoni är ett begrepp och en kurs som fått ett alldeles eget utrymme på Bromma folkhögskola. I höst drar den tredje kursen i gång.
”Ska jag vara diakon också – jag orkar inte, det räcker väl att jag är scoutledare!?”
Nej, det handlar inte om antingen eller, utan både och. Det betonar Ola Rikner när han berättar om begreppet och kursen Ung diakoni.
– Precis som i den traditionella diakonin handlar det om att stötta personer i utsatta situationer. Och att vara ung är att vara utsatt fast på ett annat sätt. De unga söker sin identitet och vägar i livet, säger Ola Rikner, kursledare på Ung diakoni och utbildningskoordinator på Equmenia.
Behöver tänka diakonalt
— Vi behöver tänka diakonalt kring barn och unga. De behöver vuxnas gemenskap, att bli sedda och lyssnade på, att få möta en trygg miljö.
Ung diakoni handlar om att medvetandegöra hur vi möter barn och unga utifrån den situation och det skede i livet som de är i. Ledorden i kursen är ”För, bland och med unga”.
Man vill väcka förståelsen och medvetenheten om att ledare i scout och andra grupper är diakonala. Att det inte bara handlar om aktiviteter utan också om en närvaro som har betydelse för de unga.
Ola Rikner berättar om en scoutledare som plötsligt insåg och uttryckte ”jag är ju jättediakonal”.
– Det gör så mycket mer med verksamheten om man kan se det man gör i sin ledarroll som diakoni, säger han.
Kunna möta ungas behov
– Det är lätt att fastna i att verksamheten är det centrala, men vi vill vända på det så vi kan se att verksamhet är en bra form för att kunna göra det diakonala, att möta de ungas behov av närvaro och omsorg.
Kursen på Bromma folkhögskola är på 25 procent och upplägget är en digital kvällssamling per vecka samt tre träffar över ett veckoslut. Nu blir det tredje hösten som den anordnas, och den är öppen för alla som vill smaka på frågan om diakoni men inte är redo att gå den tvååriga utbildningen.
Olika sammanhang och ålder
Man vänder sig till ledare i olika sammanhang och ålder, ideella eller anställda, som vill bli mer rotade i uppdraget.
Ola Rikner berättar med glädje och tacksamhet att deltagarna har varit mycket nöjda. Det gäller även föreläsarna, bland dem Fredrik Wenell, Lena Bergström och Karin Wiborn.
– Föreläsarna tycker det är stimulerande att få prata utifrån sin kompetens på ett lite annat sätt än de vanligtvis talar om diakoni, säger Ola Rikner.
Ökad ohälsa hos barn och unga
Olle Hilariusson, rektor på Bromma folkhögskola, är också kursledare på Ung diakoni. Han konstaterar att satsningen på den här kursverksamheten sammanfaller med larm om ökad ohälsa hos barn och unga.
– De unga som kommer till kyrkans grupper har mycket med sig i sina liv. Vi som jobbar med unga i en kyrklig kontext behöver känna till det. Vi vill ge en fördjupad insikt om att det vi gör i mötet med de unga ska vi ta på allvar.
— Vi behöver formulera tankarna om på vilket sätt och varför vi gör det här, säger Olle Hilariusson.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR