Diakonias medarbetare i Gaza vittnar om en katastrofal situation. Biståndsorganisationen vill nu att den svenska regeringen agerar.
Diakonia driver ett omfattande biståndsarbete både på Gazaremsan och Västbanken. Men i dagsläget är arbetet begränsat, speciellt de partners som Diakonia har i Gaza är utsatta.
– Häromdagen pratade vi med en medarbetare på Tamerinstitutet. Han var tvungen att lägga på och söka skydd när bombningarna kom närmare och närmare, säger den internationella chefen Anna Eggelind.
En ungdomsledare som var anställd av just Tamerinstitutet ska ha dött i bombningarna.
– Vi försöker hålla kontakt för att se om personalen lever.
Går inte att samlas i de vanliga lokalerna
Tamerinstitutet arbetar i vanliga fall med att ge barn i Gaza ett andrum, att ge dem möjligheter att läsa och skapa. Under kriget går det inte att samlas i de vanliga lokalerna, men trots den extrema situationen så tar medarbetarna initiativ och har barnsamlingar.
– När det är uppehåll mellan bombningarna så sjunger de, målar och leker, för att barnen ska få tänka på något annat.
Diakonias medarbetare berättar att barnen är mycket utsatta. Rädslan och skräcken gör att många har svårt att sova på nätterna. Nu börjar familjer också få svårt att få tag på mat och vatten.
– Människor är ute hela dagarna för att jaga livsmedel. De som inte har tillgång till rent vatten dricker smutsigt, säger hon.
Kräver varaktig vapenvila
Diakonia kräver nu att de stridande parterna ingår en varaktig vapenvila, att bara ta paus i striderna menar man inte förändrar situationen.
– Det har dött så många tusentals barn, kvinnor och män, och fler dör varje dag. Det räcker nu, säger hon.
Anna Eggelind vill att den svenska regeringen ska trycka på för en vapenvila. Hon menar också att blockaden av Gaza måste hävas, så att människorna i Gaza kan få tillgång till mat och mediciner.
Andra sätt att undergräva regimen
Israels regering har utlovat att Hamas ska krossas. Anna Eggelind tror inte det är en väg framåt att bekämpa terrorgruppen med mer våld, istället tror hon att det finns andra sätt att undergräva den.
– Vår bild är att Hamas inte nödvändigtvis hade ett stort och brett stöd innan den här våldsvågen bröt ut. Det är så viktigt att stötta de som erbjuder ett alternativ till Hamas för att kunna bygga ett annat palestinskt samhälle, säger hon.
"Regeringens beslut kontraproduktivt"
Regeringen aviserade för en månad sedan att det svenska utvecklingsbiståndet till de palestinska områdena skulle ses över. Diakonia har fått vissa utbetalningar från Sida frysta i väntan på att översynen ska bli färdig. Anna Eggelind tycker att regeringens beslut är kontraproduktivt.
– Det kommer i en tid när stödet till det palestinska civilsamhället behövs mer än någonsin, till krafter som arbetar för mänskliga rättigheter, jämställdhet och fred på sikt, säger hon.
Ingen vet om och när utbetalningarna återupptas. Diakonia arbetar nu för att bortfallet inte ska påverka organisationerna i Palestina, åtminstone inte på kort sikt.
– Det finns en stor oro hos våra partners. De är beroende av det här stödet för att kunna fortsätta att arbeta, för att kunna ge hopp till de många palestinier som idag inte ser någon framtid, säger hon.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR