Din sparris kan komma från Icadalen i Peru. Där leder storföretagens odlingar till att lokalbefolkningen drabbas av vattenbrist. Nu kräver Diakonia att svenska matimportörer gör mer mot orättvisorna.
Det regnar nästan aldrig i Icadalen, som ligger i den sydvästra delen av Peru. Ändå är det genom odlingar i detta område som landet fått en världsledande position som sparrisexportör.
För att odla fram ett kilo sparris krävs det tusen liter vatten. De stora lantbruksföretagens exportsuccé har därför lett till en allt hårdare konkurrens om det vatten som leds till dalen och om tillgången till grundvattnet. Diakonia har samarbetspartners i Peru och tillsammans med researchorganisationen Swedwatch har man producerat rapporten ”To the last drop” om orättvisorna i Icadalen.
— Vi åkte till de områden som är värst drabbade av vattenbristen. Där har folk vatten bara några timmar varannan dag, eller ibland bara varannan vecka, säger Malena Wåhlin, som har skrivit rapporten.
Människor måste därför lagra och spara vatten, ofta över flera dagar. De fattiga tvingas göra detta under ohygieniska förhållanden, vilket leder till att sjukdomar sprids genom vattnet.
Bristen på vatten gör det också svårt för de småbönder som länge funnits i området. Deras brunnar sinar när storföretagens odlingar tär på vattenresurserna. Samtidigt är bilden komplex, då de stora odlingarna också skapar många arbetstillfällen.
— Den här delen av Peru anses vara en av landets rikaste. De är många som har sin inkomst från plantagen och arbetslösheten är låg, säger hon.
Men det är inte bara bristen på vatten som skapar konflikter. Arbetarna har också svårt att organisera sig då många arbetsgivare inte ser med blida ögon på fackförbund.
— Fackliga organisationer uppfattas från företagens sida som fiender. De som försöker organisera fackförbund utsätts för trakasserier och förföljelser, säger Georg Andrén, som är generalsekreterare på Diakonia.
Redan innan rapporten var färdigskriven har lokala företag i Peru reagerat med irritation på Diakonias arbete.
— Jag vet att de här bolagen är oroliga för rapporten. De är oroliga för att den ska kunna trigga en konsumentbojkott, säger han.
Diakonia och Swedwatch är dock inte alls för någon bojkott av grönsaker från Peru, utan för en mer rättvis fördelning av vattentillgångarna.
— Om man skulle bojkotta skulle det bara bli värre för människorna där. Det är ju detta de lever på, säger Georg Andrén.
Diakonia menar att svenska matimportörer kan påverka förhållanden i Peru genom de krav man ställer på producenterna. När Sändaren är i kontakt med Axfood, Ica och Coop är de alla medvetna om problematiken i Icadalen och arbetar med frågan.
Coop köper inte direkt från regionen, utan från en underleverantör. Men Coop kommer nu att göra en egen resa till Icadalen efter granskningen.
— Vi håller med om kritiken, säger Tobias Rydergren, som är presschef.
Coop ställer redan i dag krav på producenterna, som att vatten inte ska överanvändas och att fackligt engagemang ska vara tillåtet.
— Men vi får titta på om vi ska lägga till ytterligare krav, det kan handla om varifrån man tar vattnet, säger han.
Georg Andrén tycker att de svenska matimportörerna är samarbetsvilliga och hoppas på en fortsatt dialog.
— Det är svårt att göra rätt, men viktigt, säger han.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR