Diakonia och Act svenska kyrkan: ”Vi hoppas kunna påverka nye biståndministern”

Benjamin Duosa

Nyblivne biståndsministern Benjamin Duosa kan räkna med påtryckningar från Diakonias generalsekreterare, Mattias Brunander och chefen för Svenska kyrkans internationella biståndsarbete Act Svenska kyrkan, Erik Lysén.Foto: Sofia Ekström/SvD/TT

De kristna biståndsorganisationerna hoppas på en dialog med den nyutnämnde biståndsministern Benjamin Duosa. Något de saknat under hans föregångare Johan Forsells mandattid.

Under förra veckans regeringsförklaring presenterade Ulf Kristersson fyra nya ministrar, bland andra Benjamin Duosa, tidigare ordförande för Moderaternas ungdomsförbund och under sen­are år vd för tankesmedjan Timbro. Hans föregångare Johan Forsell (M) har kritiserats hårt av ­flera biståndsorganisationer som menar att han inte tog vara på ­organisationernas kunskap och erfarenheter.
 

Mattias Brunander

– Vi märkte inte av att han hade så stort intresse att sätta sig in frågorna. Om man ska fatta beslut som får stora konsekvenser för många människor så borde han ha lyssnat in oss som arbetar med frågorna, säger Mattias Brunander, generalsekreterare i Diakonia.
Både Mattias Brunander och Erik Lysén, chef för Svenska kyrkans internationella ­biståndsarbete Act Svenska kyrkan, ser fram mot ett första möte med Benjamin Duosa. 
– Man kan hoppas på en substantiell, uppriktig dialog där han möter oss. Det är något vi saknat. Som ytterst ansvarig politiker för biståndsarbetet borde det vara en självklarhet att lyssna in vad biståndsorganisationerna har att säga, säger Erik Lysén.
Biståndsorganisationerna lever med en stor oro över de aviserade nedskärningarna som redan drabbat projekt världen över. Sida har meddelat att de från och med nästa år säger upp samtliga avtal med 17 organisationer som bedriver bistånd till civilsamhällen.
– Det har skapat en stor oro hos svenska biståndsorganisationers samarbetspartner,  säger Erik Lysén.
Uppsagda avtal kommer att leda till att hundratusentals människor kastas ut i osäkerhet kring om deras i många fall livsviktiga arbete för bland annat barns och kvinnors rättigheter kan fortsätta. 
 

Erik Lysén

Samtidigt avslutar Diakonia inom kort sitt finansiella stöd till ett antal länder där man haft särskilda avtal som nu sägs upp. Mattias Brunander berättar att de indikationer som  man fått om fortsatta nedskärningar redan har tvingat organisationen till förändringar.  Men ingen personal är ännu varslad.  
– Vi hoppas att vi kan påverka den nye biståndsministern så att vi får mer tid att genomföra förändringar. Men det kommer bli nödvändigt att göra nedskärningar och omprioriteringar. 
Diakonia har redan avslutat sitt finansiella stöd till ett antal länder som man haft avtal med, som Kambodja, Burkina Faso och Mali.
– Det är en otroligt kaotisk situation. Vi vet inte hur det kommer att se ut från den 1 januari nästa år eftersom vi inte fått några bekräftelser på vad som gäller inför 2025.
Mattias Brunander hoppas att den nye biståndsministern, som inte har tidigare erfarenhet av biståndsfrågor, kommer att vilja ta till vara den stora erfarenhet och kunskap som finns hos biståndsorganisationerna. 
Något hans företrädare inte  visat prov på, enligt Mattias Brunander.
Han ser fram mot att prata med  Benjamin Duosa. Ett genuint, personligt engagemang för de här frågorna tror han är en förutsättning för att bli en bra bistånds­minister.

Fakta: Benjamin Duosa

  • Född den 5 december 1992 i Kista. 
  • Förbundsordförande för Moderaternas ungdomsförbund MUF 2016–2020. 
  • Han har tidigare varit vd för Timbro (2020–2023) och för Företagarna (2023–2024. 

Taggar:

Bistånd

Christina Larsson

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA