Beauty Rundogo från Zimbabwe är en av många som kämpar för kvinnors och flickors rättigheter runtom i världen med stöd från svenskt bistånd. Foto: Anna Hugosson/Diakonia
Regeringen måste ge tillbaka mer till biståndsbudgeten. Det kräver Diakonia och Act Svenska kyrkan, som inte nöjer sig med de 1,3 miljarder kronor som nu återbördas.
Flyktingvågen från Ukraina har inte blivit lika stor som befarat. Det gör att regeringen nu backar från sitt förslag i vårändringsbudgeten om att ta 9,2 miljoner kronor från biståndsbudgeten till flyktingmottagning i Sverige.
1,3 miljarder lägre
Enligt ett besked från biståndsminister Matilda Ernkrans blir avräkningen till Sida 1,3 miljarder kronor lägre. Dessa medel ska säkra stora delar av finansieringen av civilsamhällesorganisationer, mänskliga rättigheter och satsningar på demokrati och hållbar utveckling.
Enligt Matilda Ernkrans kan avräkningen på biståndsbudgeten bli ännu lägre om Migrationsverket sänker sin prognos ytterligare.
Lena Ingelstam, som är generalsekreterare för biståndsorganisationen Diakonia, välkomnar att regeringen låter 1,3 miljarder kronor gå tillbaka till biståndet, men tycker att regeringen måste gå längre.
– Detta är bara 1,3 miljarder kronor av de 9,2 miljarder som man tagit från biståndsbudgeten, säger hon.
Ett steg i rätt riktning
Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan, är tacksam för regeringens beslut och ser det som ett steg i rätt riktning.
Biståndsdebattören Henrik Westander har räknat på relationen mellan storleken på flyktingvågen och avräkningen från biståndsbudgeten. Enligt dessa beräkningar borde 5,6 miljarder kronor nu återföras till biståndet, inte enbart 1,3 miljarder. Lysén och Ingelstam håller med.
Lena Ingelstam är i grunden kritisk till att avräkningarna gjorts överhuvudtaget.
– Det drabbar väldigt hårt globalt. Om regeringen menar allvar med att vilja ha ett effektivt och trovärdigt svenskt bistånd borde man arbeta för att ta bort OECD-DACs regel om avräkningar eller åtminstone inte använda sig av den, säger hon.
Behöver stöd mer än någonsin
Hon menar att till exempel utsatta barn och kvinnor nu mer än någonsin behöver stöd från Sverige, och att 1,3 miljarder kronor då inte förslår.
– Det är positivt att civilsamhället prioriteras men huvuddelen av avräkningarna består. Jag tror också regeringen gör så här nu för att lugna oss biståndsorganisationer, så vi slutar protestera mot avräkningarna på biståndet. Men beslutet att ta från biståndet är fortfarande fel så vi måste fortsätta protestera.
Fakta: Svenskt bistånd idag
Sverige är en av världens tre största biståndsgivare i procent av BNI, tillsammans med Luxemburg och Norge. Räknat i kronor är Sverige världens sjätte största biståndsgivare. I budgeten för 2022 beräknas Sveriges totala bistånd till 57,4 miljarder kronor, varav 50 miljarder är budgeten för den internationella biståndsverksamheten. Källa: Concord
LÄGG TILL NY KOMMENTAR