När jul och nyår passerat väljer många par att separera. Statistik från domstolsverket visar att januari hör till de månader som flest väljer att skilja sig.
Men även om Januari är en skilsmässotät månad så har skilsmässotalen i stort stabiliserats sedan 1990-talet.
– Det beror bland annat på att folk nuförtiden bildar familj senare i livet, säger Juho Härkönen, professor i sociologi vid Stockholms universitet.
Anledningarna kan vara många till varför man väljer att att skicka in skilsmässoansökan, men det finns vissa faktorer som spelar in när det kommer till vilka som väljer att gå skilda vägar. Juho Härkönen är professor i sociologi och hans forskning visar att ju högre utbildningsnivå paret har, desto större chans är det att de kommer att fortsätta ett gemensamt liv.
– Folk med högre utbildning skiljer sig inte lika ofta, högre utbildade par har en större ekonomisk trygghet vilket stabiliserar familjen, säger han.
– De med högre utbildning väljer också att skaffa barn senare i livet än de med låg utbildning, vilket också är en stabiliserande faktor.
Stor ekonomisk trygghet kan även vara en boja i ett olyckligt äktenskap. Trösklarna är högre för att gå isär eftersom de ekonomiska förlusterna blir större.
– Många äger hus och det är både en ekonomisk och en emotionell förlust att bli av med sitt hem vid en separation.
Mönstret har ändrats över tid. Under 1970-talet var det en ganska liten skillnad på skilsmässotalen mellan de med låg och de med hög utbildning.
– När det inte längre är ett så stort stigma att skilja sig och när det har blivit enklare att skilja sig rent juridiskt så har skilsmässotalen bland de lägre utbildade ökat.
Ett skäl är att den ekonomiska tröskeln är mindre. Forskningen visar att om du inte äger massa saker, hus eller dyra bilar tillsammans med din partner så är inte klivet lika stort att gå skilda vägar.
– Din levnadsstandard kommer inte att förändras i samma utsträckning, säger Juho Härkönen.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR