Valborg Lindgärde. Arkivfoto
Foto: Tjernberg RobertHallå där och grattis Valborg Lindgärde som får Anders Nygren-priset av Teologiska fakulteten vid Lunds universitet.
- Tack, jag är häpet överraskad.
Vad betyder priset för dig?
- Det är ära och uppmärksamhet. Särskilt roligt at bli erkänd av fakultet jag en gång kom till som student – att få en utmärkelse på hemmaplan.
Men lyfter bland annat fram din tid som rektor för Teologiska högskolan i Stockholm (numera Enskilda högskolan i Stockholm)…
- Det var ett stimulerande sammanhang och jag är oerhört glad att det uppmärksammas. Också ett erkännande av den tvärvetenskapliga forskning jag varit inblandad i.
Vad har varit roligast i din forskning?
- Jag har ju ägnat mig mycket åt 1600-talet. Att man lyfter fram mitt samarbete med andra forskare gjorde mig också litet glad; vi kan bidra med nya frågor och aspekter på ett ämnesområde när vi kommer från olika håll.
Några nya projekt på gång?
- Jag har alltid nya projekt på gång. Just nu arbetar jag med en femte volym med textkritiska genomgångar av Sophia Elisabet Brenners (1659–1730) författarskap för Svenska Vitterhetssamfundets räkning.
I nomineringen heter det bland annat: ”Lindgärde är en värdig mottagare av priset dels i kraft av sin långa och viktiga forskningsgärning i tvärsnittet mellan litteraturvetenskap och kyrkohistoria, dels i kraft av sin betydande gärning inom svenskt kyrko- och kulturliv för att främja teologi och kyrka” samt om hennes roll för Teologiska högskolan: ”Det är ingen överdrift att säga att Lindgärde var den som mer än någon annan satte den då relativt nybildade högskolan på kartan i svenskt kyrko- och kulturliv. /.../ Hon bidrog därmed till att göra THS till en attraktiv plats för både forskare och studenter av mycket olika teologisk bakgrund, med följden att högskolan utvecklades till en blomstrande ekumenisk miljö.”
ERIK LINDFELT
Fakta: Anders Nygren-priset
Anders Nygren-priset ”skall gå till en mycket högt förtjänt teologisk forskare, i första hand inom Sverige. När särskilda skäl föreligger kan priset även delas ut till en personlighet som genom en betydande gärning i svenskt kyrko- och kulturliv har främjat teologi och kyrka.”
Nygren var professor och biskop i Lund. Känd bland annat för sin tydliga och tidiga antinazism.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR