Efter vårens distansundervisning är glädjen stor på många av landets folkhögskolor över att nu kunna återgå till undervisning på plats. Samtidigt finns en viss bävan inför hur man fullt ut ska kunna säkra att inte smittan sprids.
Sändaren når Anders Georgsson, rektor för Södra Vätterbygdens folkhögskola, första dagen på nya terminen.
– Vi är jätteglada över att äntligen ha eleverna här och har jobbat intensivt för att anpassa lokalerna. Det har skett i samråd med smittskyddsmyndigheten och vi tror nu att alla ska kunna känna sig trygga.
Det finns 17 hus på SVF:s område vilket gör att det går att hålla avstånd. Anders Georgsson är glad och förväntansfull, men det finns ändå ett stänk av oro.
– Om det skulle bli en ökad smittspridning så kanske vi får tänka om längre fram, men då har vi i alla fall haft en tid att lära känna varandra. När vi stängde ner i våras så kände alla elever varandra, nu är det många nya.
Annelie Karlsson var nytillträdd rektor för Sjöviks folkhögskola när skolan på Folkhälsomyndighetens inrådan stängde ner i mitten av mars. Även här fortsatte undervisningen på distans. Från och med den här veckan bedrivs all undervisning på plats.
Även på Sjövik finns flera byggnader som verksamheten kan bedrivas i. Eleverna kommer att samlas klassvis för att minska smittspridningen.
– Pandemin är inte över, även om det ser mycket bättre ut nu än i våras. Det betyder ändå att vi måste göra allt för att anpassa oss.
Elaine E Lindblom, rektor för Karlskoga folkhögskola, är även hon glad över att ha eleverna på plats. Det är något färre jämfört med förra höstterminen eftersom ett par kurser inte går att genomföra på ett säkert sätt, bland annat en seniorutbildning.
– Vi har gjort allt vad vi kan för att coronasäkra både lokaler och upplägget. Det blir exempelvis inget gemensamt upprop, allt sker klassvis. Om smittspridningen ökar är vi beredda att gå över till halvklasser och distansundervisning, berättar hon.
Elaine E Lindblom säger att det kommer med ett stort ansvar att kalla ihop flera hundra människor som ska bo på internat. Däf är viktigt att hitta balansen mellan hur man ska hantera arbetet för att förhindra smittspridning och samtidigt kunna bedriva skolverksamhet.
Gerhard Holmgren, generalsekreterare för Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation, Rio, säger att det är upp till varje skola att avgöra hur man lägger upp sin verksamhet. Men det allmänna rådet från Folkbildningsrådet har varit en återgång till det normala.
– Det är bättre att ha halvgrupper än enbart distansundervisning. Många av folkhögskolornas elever har stort behov av sociala kontakter.
För samtliga folkhögskolor som Sändaren talat med har pandemin också inneburit ett stort ekonomiskt avbräck. All extern kursverksamhet, konferenser eller restaurangverksamhet dog ut i samband med coronautbrottet med miljonförluster till följd för skolorna. För några börjar det sakta ta fart igen, för andra är det fortfarande helt stiltje.
Gerhard Holmgren menar att folkhögskolorna behöver ett krispaket för att klara ekonomin. Det räcker inte med höstens 2000 nya utbildningsplatser, det behövs en mer långsiktig plan för hur folkhögskolorna ska överleva säger han. Folkbildningsrådet har äskat om mer pengar från regeringen, men det har ännu inte gett något resultat.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR