Mest vego, men det kommer att finnas plats för kött på tallrikarna också under Equmeniakyrkans arrangemang framöver. Foto: Mostphotos
Det ställs krav på att Equmeniakyrkan ska fasa ut köttet.
Men både Equmenia och Equmeniakyrkan hanterar kostfrågan pragmatiskt.
I en insändare i förra veckans Sändaren föreslog Linda Lindström och Jonas Norberg från Hållbart matsystem att Equmeniakyrkan inför en ”vegonorm”. Växtbaserad mat skulle då vara standarden vid samfundets samlingar.
Equmenia antog 2018 en hållbarhetspolicy som kan tolkas i den riktningen. Enligt policyn ska anställda i Equmenia vid: ”…planeringen av arrangemang för medlemmar, ideella eller anställda välja vegetarisk, ekologisk och närproducerad mat.”
Vegetariska alternativ
I praktiken är inte nationella samlingar helvegetariska. Under det stora scoutlägret Större i sommar kommer det alltid att finnas vegetariska alternativ, men också kött vid vissa tillfällen.
– Matgruppen har försökt att göra val med vetenskapen som grund baserade på både Världsnaturfondens och Livsmedelsverkets rekommendationer. Målsättningen är att ta hänsyn till både klimat och miljö, säger generalsekreteraren Marcus Lind.
Trycket större förut
Han uppfattar att trycket på att övergå till vegetarisk kost var större för några år sedan.
– Det man vet när man jobbar med barn och unga är att det kan svänga fort. Nu finns det trender åt det andra hållet. I vissa delar av landet har vi också många som lever på jordbruk och köttproduktion, och folk kan uppleva det som ensidigt om vi står för att maten enbart ska vara vegetarisk, säger han.
Utlyst klimatnödläge
Equmeniakyrkan har utlyst klimatnödläge, men har inte fattat några beslut om att gå över till enbart vegetarisk kost vid sammankomster.
– Vi vill erbjuda så mycket vegetariskt som det går, men ibland går det inte att bara ha vegetariskt. När det är kött vill vi helst att det ska vara närproducerat, säger Rebecka Hellqvist, projektledare för konferenser.
I utvärderingarna efter kyrkokonferenserna brukar maten vara ett av de områden som deltagarna har flest synpunkter på.
– Ett år hade vi bara vegetarisk mat, och det gick inte hem hos alla.
Henric Götefelt, projektledare för klimatnödläge, menar att det viktiga är att reflektera över maten som samfunden erbjuder. Det menar han är en bättre väg än att all mat ska vara vegetarisk.
– Poängen är att skapa en hållbar utveckling tillsammans, och då är det viktigt att alla kan delta i samtalet, säger han.
Utesluter inte vissa typer av kött
Han menar att vi behöver äta mer vegetariskt för klimatets skull, men att det inte utesluter vissa typer av kött.
– Lokalt naturbeteskött är också bra, och om vi kan säkra den typen av jordbruk så är det också bra.
Lantbrukaren och medlemmen i Equmeniakyrkan, Tobias Kullingsjö, tycker att debatten om kött i många fall är snäv och okunnig.
– Det protein vi kan producera i Sverige finns i köttet. Djuren har en stor betydelse för vår biologiska mångfald och för vår växtodling, säger han.
Han tycker dock att stödet för det svenska lantbruket har växt på senare år.
– Jag tror att folk inser hur viktigt det är med ett svenskt jordbruk, både för vår säkerhet och med tanke på att vi har ett väldigt ansvarsfullt skött lantbruk i Sverige.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR