Dopet viktig fråga när Equmeniakyrkan och Svenska kyrkan möts

Troendedop på Hönökonferensen. Foto: Marcus Gustafsson

Under hösten inleds samtal mellan Svenska kyrkan och Equmeniakyrkan. Målet är en fördjupad ekumenisk överenskommelse. Dopfrågan satte vissa käppar ihjulet senast samtal fördes.

När Equmeniakyrkan bildades 2011 upphörde de avtal som Svenska kyrkan haft med Metodistkyrkan och Svenska missionskyrkan att gälla. Efter samtal nådde Equmeniakyrkan och Svenska kyrkan fram till en ny ekumenisk överenskommelse 2016, som dock inte gick lika långt som de tidigare. En stötesten var synen på dopet i Equmeniakyrkan, där vissa församlingar med baptistisk dopsyn ville ha kvar möjligheten att döpa vuxna som redan döpts som barn. I den gällande överenskommelsen kan inte pastorer som ordinerats i Equmeniakyrkan på ett enkelt sätt bli präster i Svenska kyrkan, något som var möjligt för metodist- och missionspastorer.

Fördjupad överrenskommelse

I våras kontaktade Equmeniakyrkans kyrkoledning Svenska kyrkans styrelse och föreslog nya samtal med målet att nå en fördjupad ekumenisk överenskommelse. Kyrkoledare Karin Wiborn motiverar detta med behov på lokal nivå.

- Jag tänker framför allt på små orter där det kanske bara finns Svenska kyrkan och en Equmeniakyrka. Det kan vara ont om pastorer och präster och finns behov av ett djupare samarbete än det som avtalet medger idag.

Företrädare för Equmeniakyrkan och Svenska kyrkan möts redan i dag regelbundet för samtal om lokala samarbeten. Men Karin Wiborn ser ett behov av fördjupade teologiska samtal som rör till exempel dop, nattvard och ämbete. Målet är att underlätta för de lokala församlingarna.

- Det kan handla om att det ska bli lättare att fira gudstjänst tillsammans, säger hon.

Klassiska tavlan Baptisterna, en skara som bestämt sig att ta eget beslut om att låta sig döpas. Foto: Marcus Gustafsson

Synen på omdop förändrat?

En fördjupad överenskommelse skulle kunna innebära att tröskeln blir lägre för pastorer och präster som vill tjäna i det andra samfundet.

Har synen på omdop förändrats i Equmeniakyrkan under de senaste åren?

- Det kan jag inte uttala mig om. Men Equmeniakyrkans huvudlinje är att dopet är ett, och det är med den huvudlinjen som vi går in i samtal.

Svenska kyrkans ledning har välkomnat initiativet och har utsett en delegation som består av Daniel Tisell, andre vice ordföranden i kyrkostyrelsen, Sören Dalevi, biskop i Karlstads stift och Anna Tronêt, stiftsjurist i  Uppsala stift. Peter Lindvall, enhetschef på Svenska kyrkan som arbetar med ekumeniska frågor, vill inte spekulera om hur samtalen kommer att gestalta sig. Att synen på dopet kommer upp är dock troligt.

Samtal är viktiga

- Det är ingen vild gissning. Och dop hör samman med kyrkosyn, och vilken tillsynsfunktion som finns i samfundet och hur man arbetar med tillsynen.

Både Karin Wiborn och Peter Lindvall betonar att samtalen är viktiga inte enbart för att lösa praktiska problem, utan främst för att Jesus kallar den kristna kyrkan att vara ett.

- Det är ett sätt att gestalta Jesu bön om kyrkans enhet, säger Peter Lindvall.

Jonatan Sverker

4 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Robert Larsson
Spännande samtal! En ömsesidig respekt och aktning för varandras särarter är avgörande i ekumeniska samtal och överenskommelser. I den baptistförsamling som jag tillhör (tidigare ansluten till SB, nu till både EK och EFK) är huvudspåret för medlemskap troendedop. Om personen i fråga ser sitt barndop som ett giltigt dop så accepterar vi det, i respekt för den enskilde personens synsätt, men för övrigt döper vi oavsett om man är barndöpt eller inte. Vi har ett omfattande arbete bland missbrukare och för dem är dopet mycket attraktivt och ett synligt tecken på att dö bort från det gamla livet och uppstå till ett nytt. Jag tror knappast att vi kommer att förändra vår baptistiska syn. Blir spännande att se om Svenska Kyrkan kan acceptera oss, liksom vi accepterar de som ser sitt barndop som ett dop.
Peringe Pihlström
Jag tror att det inte bara är en teologisk fråga som man behöver samtala om. Svenska kyrkan har i detta, liksom exempelvis i fråga om behandlingen av samerna, en mörk historia i relation till troendedöpande baptister från 1800-talet och framåt. Hitills har ingen vitbok sammanställts, ingen bön om förlåtelse framförts eller något försök till läromässig jämkning skett. Baptister har genom 1900-talet visat stor flexibilitet för att nå större ekumenisk samhörighet. Det visar på ett gott föredöme och en eftersträvansvärd öppenhet. Låt det prägla uppkommande samtal, och till vännerna i Svenska Kyrkan: ta nu chansen till ett djärvt steg mot försoning och öppenhet.
Ulrik Petersson
Hej! Vänta inte på att låta döpa dig! Apostlagärningarna 22:16!
Sture Wilhelmsson
Svenska kyrkans krav att endast döpta är välkomna till nattvards ordet är för mig den största stötestenen. Enligt mig finns inget stöd i bibeln för en sådan syn. Tänker ni inkludera den frågan?