Trots ett sällsynt märkligt år, vittnar Erikshjälpen om ett starkt år för secondhandverksamheten.
Vissa butiker gör sitt bästa resultat någonsin.
Färre nya gåvogivare och 70-
plussare som inte får jobba ideellt i butikerna. Ja, den pågående pandemin har slagit även mot Erikshjälpen. Generalsekreteraren Daniel Grahn ser många ljuspunkter och kan, trots allt, konstatera att de nästan nått förra årets budget.
När coronapandemin var ett faktum i mars såg det nattsvart ut för Erikshjälpens verksamhet. Framför sig såg generalsekreteraren Daniel Grahn hur de skulle tvingas stänga butiker i brist på frivilligarbetare. Och visst, det har varit allt annat än lätt. Men några butiker har aldrig behövt stänga. I en tid när många människor plötsligt stod utan sysselsättning lyckades man ta in personer i behov av jobb som stod i kontakt med Arbetsförmedlingen. Försäljningen i butikerna kunde fortsätta.
Och i krisen var många hemma och verkade röja i förråd. Stora mängder med kläder och prylar har nämligen kommit in till butikerna.
– Det har varit ett otroligt tryck. Alla städar hemma och skickar till second hand. Det är ett tacksamt problem.
När klädbranschen i stort haft en tuff sommar med minussiffror har Erikshjälpens klädförsäljning gått mot strömmen. I juli ökade organisationens second hand-butiker klädförsäljningen med 12 procent.
Daniel Grahn berättar att många av 70-plussarna som annars jobbar ideellt i deras butiker varit mindre nöjda med att inte kunna vara där.
– Många av våra 70-plussare lider av att vara hemma, de vill verkligen tillbaka.
Vad Folkhälsomyndigheten ska ge för nya besked till personer över 70 år väntar Daniel Grahn på med spänning. Förhoppningen är att de ska få komma tillbaka och jobba i verksamheten snart.
Och vad som händer med restriktionerna kring folksamlingar spelar också roll. I pandemin har konserter och andra samlingar ställts in där Erikshjälpen annars hade varit på plats och kunnat få fler gåvogivare. De har nu istället uteblivit.
– Vi har ingen ökning där som vi hade behövt, konstaterar Grahn som när han summerar läget ändå ser att det gått hyfsat rent ekonomiskt.
– Saker har gått väldigt mycket bättre. Vi är ganska nära förra årets resultat. Vissa butiker gör sitt bästa resultat någonsin.
Och alla pengar behövs. Coronapandemin har lett till att allt fler barn lever utsatt både i Sverige och runt om i världen. Hot och våld i hemmet har blivit vanligare. Att kunna finnas på plats och hjälpa genom olika insatser är därför av högsta prioritet.
– Det är en daglig utmaning för oss och våra partners.
MARIANNE LUNDVALL
LÄGG TILL NY KOMMENTAR