EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen inleder EU-parlamentets debatt med anledning av Hamas terroristattack mot Israel och krisen i Gaza.Foto: EU-Parlamentet
STRASBOURG. På torsdagen antog EU-parlamentet ett kraftfullt fördömande av Hamas terroristattack mot Israel. I en resolution kräver parlamentet en humanitär paus och tar även upp den laddade frågan om bistånd till Palestina.
Sändaren var på plats.
EU-parlamentet fördömer Hamas terroristattack mot Israel och står upp för Israels rätt att försvara sig. Samtidigt varnar parlamentet för den humanitära situationen på Gazaremsan och kräver en humanitär paus. Det framgår av den resolution som en överväldigande majoritet i EU-parlamentet antog på torsdagen.
Krav på nedtrappning
Efter bombningen av Al Ahli-sjukhuset i Gaza har omvärldens krav på en nedtrappning av konflikten ökat och parlamentarikerna arbetade därför med sitt kompromissförslag in i det sista. Inför omröstningen vid lunchtid på torsdagen hade 82 skriftliga ändringsförslag kommit in och flera muntliga förslag tillkom under omröstningens gång. Känslorna var stundtals upprörda då det fanns en önskan i parlamentet att enas om starkast möjliga skrivning.
– Vi gröna ville ju se eldupphör. Humanitär paus är så klart bättre än ingenting, men det är ju svagare än eldupphör, säger EU-parlamentariker Jakop Dalunde (MP) direkt efter omröstningen i Strasbourg.
EU.kommissionens ordförande Ursula von der Leyen med nuvarande EU-presidenten Riberta Metsola på statsbesök i Israel. Foto: EU-parlamentet.
Efterlyste starkare skrivning
I ett första utkast var kompromissförslaget att parlamentarikerna skulle efterlysa en nedtrappning. Vänstern och de gröna ville ha en starkare skrivning, men den liberala gruppens kompromissförslag om en ”humanitär paus” var det som gick igenom. EU:s folkvalda inskärper också att det är ”absolut nödvändigt att omedelbart återuppta fredsprocessen”, med sikte på en tvåstatslösning.
I resolutionen erkänner EU-parlamentet Israels rätt till självförsvar men betonar samtidigt ”att Israels åtgärder därför strikt måste följa internationell humanitär rätt”.
Uppmaning till Egypten
Parlamentarikerna uppmanar vidare Egypten och Israel att samarbeta med det internationella samfundet för att upprätta humanitära korridorer till Gazaremsan och uppmanar även till ”ett fullständigt öppnande av gränsövergångarna”.
Arbetet med resolutionen har pågått under plenarsessionen i Strasbourg den 16–19 oktober och på onsdagen hölls en debatt om frågorna. Där deltog även EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och EU:s utrikeschef Josep Borrell. Von der Leyen tog bland annat upp sitt besök i Israel och att EU-kommissionen nu tredubblar sitt bistånd till Palestina. Josep Borrell förklarade varför han å sin sida inte hade besökt Israel.
– Ett villkor för min del var i så fall att jag också måste besöka Ramallah och det var inte möjligt, sa han till EU-parlamentet som är kritiskt till att EU:s högsta representanter inte talat med en röst i hanteringen av Israel och Palestina.
Tydliga steg mot fördömande. Foto: EU-parlamentet
Inget bistånd till Hamas
Med anledning av det ifrågasatta biståndet till Palestina inskärpte Josep Borrell också att EU:s bistånd inte går till Hamas:
– Sluta säga att vi ger stöd till Hamas och terroristerna. Det gör vi inte, vi har kontrollsystem. Sluta utgå från saker som inte stämmer, det rör bara upp stämningen på båda sidor.
Trots detta kräver parlamentet i sin resolution att EU-kommissionen inleder en grundlig översyn av allt ekonomiskt stöd från EU till Palestina, för att säkerställa att inga EU-medel direkt eller indirekt finansierar någon terroristorganisation.
Jakop Dalunde, EU-parlamentariker för Miljöpartiet. Foto: Miljöpartiet.
Varför har ni med den punkten när EU:s högsta representanter så tydligt intygar att inget bistånd går till Hamas?
– Från vår sida handlar det om ett givande och tagande i en kompromiss, säger Jakop Dalunde (MP):
– Jag tycker att det är ett misstänkliggörande av biståndsbranschen att insinuera att det går bistånd till Hamas. Att skära i biståndet gynnar Hamas. Det bästa sättet vi långsiktigt kan minska grogrunden för Hamas är genom att öka biståndet, både det humanitära biståndet och utvecklingsbiståndet.
Stor enighet
Jakop Dalunde är ändå nöjd med att EU-parlamentet antog resolutionen i så stor enighet: 500 röstade för. Enbart 21 parlamentariker röstade emot och 24 avstod.
– Det finns ett stort värde av att parlamentet är enat. Vi gröna värdesätter det och därför gick vi in i den här kompromissen, även om den i stora delar inte går lika långt som vi hade velat, säger Jakop Dalunde (MP).
Rakel Lennartsson på plats för Sändaren
LÄGG TILL NY KOMMENTAR