Chancelvie tog studenten i Sverige. Foto: Privat
Efter att ha levt halva sitt liv Sverige har Chancelvie Lelo, 22 år, utvisats till Kongo-Kinshasa, och får akut boendehjälp av en kyrka i Kongo.
Equmeniakyrkans missionär Anne Sundberg är mycket kritisk till hur hon behandlats.
Chancelvie Lelo kom till Sverige år 2011 med sin pappa och sin storasyster. Här har hon gått i skola, tagit studenten och också jobbat.
– Hon är en Halmstadstjej, som inte varit i sitt hemland på elva år. Det är helt vansinnigt att skicka henne dit, säger Eva Nordqvist, som var hennes gymnasielärare och som nu är engagerad i hennes fall.
Chancelvie levde gömd
Under nästan hela sin tid i Sverige har hon levt under avvisningshot. Familjens asylansökan avslogs redan 2011 och de har i perioder levt gömda. För fyra år sedan försvann pappan från hemmet, och Chancelvie Lelo har inte haft kontakt med honom sedan dess.
– Det är familjens dom som ligger till grund för utvisningen, hon har inte fått söka i egen sak, säger Eva Nordqvist.
Anne Sundberg. Foto: Arkiv
Equmeniakyrkans missionär rasar
Efter att ha suttit i Migrationsverkets förvar i fyra månader utvisades Chancelvie Lelo den 30 maj till Kongo. I huvudstaden Kinshasa har hon inte några kontakter, utan hon har fått ett tillfälligt boende i en kyrka som tillhör CEC, en systerkyrka till Equmeniakyrkan. Kongomissionären Anne Sundberg känner Chancelvie Lelo och är mycket kritisk till hur hon behandlats.
– Hon har ju glömt koderna för Kongo, hur man överlever i en stad som Kinshasa. Jag tycker det är ett väldigt besynnerligt beteende från Migrationsverkets sida, säger hon.
Migrationsverket utvisar
Anne Sundberg menar att ung kvinna som lever ensam i Kinshasa är mycket utsatt.
– Hon har studentexamen, men det hjälper inte där. Det är väldigt hög arbetslöshet, säger hon.
Det senaste beslutet om utvisning kom 2017, och om inte Chancelvie Lelo tvingats lämna Sverige hade hon kunnat söka igen den 6 juni. Migrationsverkets tillförordnade presschef Guna Graufelds säger till SVT Nyheter Halland att en lång vistelsetid i Sverige inte är ett tillräckligt starkt skäl för att få stanna.
– Det första utvisningsbeslutet kom redan 2011 och de har känt till sedan dess att de måste lämna landet.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR