Detta är en bild från 2020, då ett krig mellan Armenien och Azerbajdzjan slutade med armenisk förlust. Etniska armenier tvingades att lämna områden som tillhörde Azerbajdzjan och brände husen bakom sig. Foto: Emrah Gurel
I enklaven Nagorno-Karabach är läget mycket spänt. Nu ska EU, trots Rysslands protester, skicka observatörer till Armenien.
Konflikten om enklaven Nagorno-Karabach, som nu har en armenisk befolkning men som formellt tillhör Azerbajdzjan, är inne i ett kritiskt skede. Den enda väg som leder mellan Armenien och enklaven, Latjinkorridoren, blockeras av azerier som säger sig protestera mot olaglig gruvbrytning. I Nagorno-Karabach lever därför människor med brist på både mat och mediciner.
I helgen utbröt en eldstrid med flera döda rapporterar internationell media. Enligt det azeriska försvarsministeriet dödades tre azeriska soldater som stoppat en konvoj som de misstänkte fraktade vapen i området. Det armeniska utrikesministeriet meddelade å sin sida att tre tjänstemän som tillhörde en av Nagorno-Karabachs myndigheter hade dödats, men hävdade att orsaken var en azerisk provokation.
Azerbajdzjan ser incidenten som en orsak till att landet ska upprätta en permanent kontroll av Latjinkorridoren, något som Armenien motsätter sig. Armenien vill istället att det ska sändas ett internationellt team till området för att granska händelsen.
Mitt emellan ärkefienderna står idag ryska fredsbevarande styrkor som ska upprätthålla den bräckliga vapenvila som förhandlades fram efter striderna 2020, då Armenien tvingades avträda stora landområden. Kriget i Ukraina har försvagat respekten för de ryska trupperna, och Armenien har anklagat Azerbajdzjan för flera överträdelser och attacker. De ryska svårigheterna med att hålla tillbaka Azerbajdzjan har fått den armeniska regeringen att istället orientera sig västerut och söka kontakt med EU och USA.
I slutet av december meddelade EU att en delegation på hundra personer kommer att placeras i Armenien för att övervaka händelseutvecklingen. Uppdraget, som kallas EUMA, kommer att pågå i två år och består enbart av civil, obeväpnad, personal och genomförs på inbjudan av Armenien.
Både Ryssland och Azerbajdzjan protesterade dock mot EU:s engagemang under en gemensam presskonferens i Baku. Enligt den ryske utrikesministern Sergej Lavrov så är det ett övergrepp av EU på Azerbajdzjan och Armenien med tveksam legitimitet. Även hans azeriske kollega Jeyhun Bayramov var kritisk och menade att delegationen försvårade vägen till en fredsöverenskommelse, rapporterar the Moscow Times.
Armenien har en i huvudsak kristen befolkning och Azerbajdzjan en övervägande muslimsk.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR