Kan en pingstpastor bli Equmeniakyrkans näste kyrkoledare? Flera församlingar väntas i vilket fall nominera Niklas Piensoho. Foto: Filadelfiakyrkan och MArcus Gustafsson (bilden är ett montage)
Enligt uppgifter till Sändaren planerar flera församlingar att föreslå Niklas Piensoho, föreståndare i Sveriges största pingstkyrka, till kyrkoledare för Equmeniakyrkan.
– Otroligt hedrande, kommenterar Piensoho.
Det är en dryg månad kvar tills Equmeniakyrkans församlingar ska ha lämnat in sina förslag till ny kyrkoledare efter Lasse Svensson. Deadline är den 14 december och sedan samlas namnen in av kyrkostyrelsen innan processen drar igång på allvar under våren. Det är alltså långt kvar tills konkreta kandidater tas fram.
Men enligt vad Sändaren erfar har nu diskussionerna i församlingarna kommit igång. Joakim Hagerius och Karin Wiborn, de nuvarande biträdande kyrkoledarna som ställt sina namn till förfogande förekommer i flera diskussioner.
Också regionala kyrkoledare som P-o Byrskog och Johan Einarsson, liksom tidigare regionale kyrkoledaren i Öst, Peter Bernhardsson. Ett av de namn som ska ha fått en hel del röster i förra kyrkoledarvalet, men sedan dess jobbat som pastor inom EFK.
Mer oväntat namn
Men ett namn som förekommer i samtalet på flera håll är lite mer oväntat; nämligen Filadelfia Stockholms föreståndare sedan nära två decennium, Niklas Piensoho. En välkänd profil i svensk kristenhet som innan Filadelfia arbetade i Fiskebäcks Missionskyrka och har sin skolning inom Missionskyrkan/Equmeniakyrkan. På senare år har han varit omskriven bland annat för att lyfta på locket i HBTQ-frågan inom Pingströrelsen.
Sändaren har också tagit del av ett brev, eller diskussionsunderlag, som florerat bland ett antal församlingar där man vill slå ett slag för att att ha med Piensoho i diskussionen.
– Det är otroligt hedrande att efter 17 år i ett annat sammanhang bli föreslagen till kyrkoledare i Equmeniakyrkan. Men än så länge har jag inte fått någon fråga och har inget att ta ställning till, säger Niklas Piensoho till Sändaren.
Står inför stora utmaningar
I brevet betonas att Equmeniakyrkan, liksom frikyrkligheten i stort, står inför stora utmaningar: minskat medlemsantal, åldrande församlingar och svårigheter att rekrytera ungdomar bland annat. Viktigast nu anser man vara att Equmeniakyrkan får ”en andlig ledare, som kan ge nya impulser till våra församlingar i framtiden”.
I brevet listar man sju kriterier för en ny kyrkoledare. Bland annat ska det vara en ledare ”som brinner för att vinna människor för Jesus och för kyrkans uppdrag i världen” och vara pådrivande i frågor som rör jämställdhet och arbete mot diskriminering.
Den person som man tror passar i den profilen är just Niklas Piensoho. Han säger dock att han inte haft någon tanke på att sluta som pastor och föreståndare i Filadelfiakyrkan i Stockholm.
– Jag trivs så oerhört bra i min nuvarande tjänst, men naturligtvis skulle jag på allvar ta ställning till en konkret fråga, säger han.
"Samfundstillhörighet allt mindre viktigt"
Niklas Piensoho anser att samfundstillhörighet blivit allt mindre viktig. Skillnader i fromhetsinriktning är ofta större inom samfunden än mellan. Därför är han inte förvånad över att pastorer från andra samfund blir nominerade till kyrkoledare i Equmeniakyrkan.
– Vi lever i samma verklighet där varje församling har att bearbeta olika teologiska frågor. Det gäller exempelvis dopet och synen på det formella medlemskapet. Men församlingarnas viktigaste uppgift är att förmedla hopp och att vara relevanta för människor som söker mening i livet. Det är samma utmaning för pingströrelsens församlingar som för Equmeniakyrkans församlingar.
Förtydligande: Församlingar kan nu föreslå kandidater som i ett senare skede kan nomineras av Equmeniakyrkans kyrkostyrelse
Fakta: Dessa egenskaper efterfrågas av Kyrkostyrelsen
* För att vara kyrkoledare eller biträdande i Equmeniakyrkan
- Ett gott andligt ledarskap inspirerat av Jesus Kristus som skapar förtroende, leder med vishet och har lätt att samarbeta med andra.
-
En kreativ förmåga att tänka nytt och fortsätta ta initiativ för att driva oss som kyrka framåt.
-
En vilja att se Equmeniakyrkan utvecklas tillsammans med Equmenia.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR