Rasmus Paludans koranbränningar eller koranbränningen vid Stockholms moské nämns inte i resolutionen. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Att bränna en koran är kränkande och en tydlig provokation. Det slår FN:s människorättsråd (UNHRC) fast vid ett extrainsatt möte, som också uppmanar världens länder att se över sina lagar kring yttrandefrihet och diskriminering.
Under mötet, som hölls på Pakistans och flera andra muslimska länders initiativ, röstade 28 av rådets medlemsländer för att anta en resolution om detta. 12 länder röstade emot och 7 avstod.
Människorättsrådet fördömer och tar avstånd från det "offentliga och överlagda vanhelgande av den heliga koranen" som skett, enligt resolutionen. Det understryks att de som begår dessa handlingar bör ställas till svars i enlighet med internationell rätt, avseende diskriminering.
Sverige inte utpekat
Resolutionen heter ungefär "Emot religiöst motiverat hat som utgör uppvigling till diskriminering, fientlighet eller våld". Även om det är i Sverige som flera uppmärksammade koranbränningar skett i närtid, pekas inte Sverige specifikt ut. I stället talas det om "vissa europeiska länder"
Vid en fyra timmar lång debatt som föregick voteringen i Genève framträdde flera muslimska länders utrikesministrar via länk, bland dem Indonesiens, Pakistans, Qatars och Saudiarabiens.
- Jag förminskar inte yttrandefrihet. Yttrandefriheten bör vara lika oumbärlig som hatbrott bör vara oförsvarligt, sade Pakistans utrikesminister Bilawal Bhutto Zardari.
Enad europeisk front
De EU-länder som sitter i rådet – Belgien, Finland, Frankrike, Litauen, Luxemburg, Rumänien, Tjeckien och Tyskland – röstade alla emot resolutionen. Det gjorde också Storbritannien och USA.
- Det är inte upp till Förenta Nationerna eller enskilda stater att avgöra vad som är heligt, sade den franske ambassadören Jérôme Bonnafont.
FN:s särskilda rapportör i frågor om religionsfrihet, Nazila Ghanea, sade att hon har begärt att få besöka Sverige och att detta har välkomnats från svenskt håll. Hon anförde, liksom högkommissarien Volker Türk, att det måste finnas en hög tröskel och att yttrandefriheten ska inskränkas endast i undantagsfall.
Nazila Ghanea och Volker Türk underströk också att ingen bör engagera sig i dessa frågor för politisk vinning.
Utförliga panelsamtal
Vid nästa ordinarie sammanträde ska det hållas utförliga panelsamtal i frågan, vilka FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter sedan förväntas rapportera tillbaka om.
FN:s människorättsråd kritiseras regelbundet för att bli ett politiskt verktyg för de medlemsländer som väljs in. /TT
LÄGG TILL NY KOMMENTAR