Experter varnar för att elpriserna kan bli mycket höga i vinter.
Nu förbereder sig församlingar över hela landet för att hantera skenande kostnader.
Bara under det senaste året har Equmeniakyrkan Toarp utanför Borås fått se sina elkostnader fördubblas, från 150 000 kronor till 300 000 kronor. Att elpriserna kan bli ännu högre denna vinter väcker oro.
– Det man hört på nyheterna är ju att det i det värsta scenariot kan bli fem gånger så dyrt. Det är nästan omöjligt för en frikyrkoförsamling att klara, vi kan inte begära att våra medlemmar ska offra till det, säger Marie Andersson, som är ordförande i församlingen.
Värms med värmepumpar
Församlingen har inte bara en kyrkolokal utan även en SMU-gård med kafédel och idrottshall. Dessa värms med värmepumpar, men elkostnaden kan ändå bli så hög att församlingen måste ta till drastiska åtgärder. En idé är att sänka temperaturen i idrottshallen till tolv grader.
– Det är i huvudsak en idrottsförening men också privatpersoner som hyr den. Vi behöver informera dem om våra planer, säger hon.
I själva kyrkan finns en oljepanna kvar som inte använts på många år. Som en tillfällig lösning kan församlingen börja att elda olja.
– Det känns inte alls bra, men det är för att överleva vintern. Med olja så vet man åtminstone vad det kommer att kosta, säger hon.
Vänder på varje sten för att minska förbrukning
I Bergslagen finns den populära Uskavigården, som bland annat ägs av Equmeniaförsamlingar. Där vänder man nu på varje sten för att kunna sänka elförbrukningen.
– Det klart att vi funderar på hur det kommer att bli, säger föreståndare Ida Gillsell.
Huvudbyggnaden värms av en sjövärmeanläggning, men i huset finns en vedpanna som kan bli aktuell att använda som ett komplement. Uthyrningsstugorna värms av direktverkande el.
– De byggdes under en tid när elen var billig. Det klart vi funderat på att sätta in luftvärmepumpar där, men priserna har stuckit iväg mycket, säger hon.
Kylar och frysar stängs av
För att minska utgifterna kommer kylar och frysar att stängas av, och inomhustemperaturen kommer att sänkas när det är möjligt.
Det är flera församlingar som har stora lokaler. En av dem är Missionskyrkan i Värnamo, som har stor kyrkolokal och en ungdomsgård med förskola och idrottshall.
– Vi har en kyrka med högt i tak, och stora, stora kostnader. Vi planerar att isolera för att få ner kostnaderna, men i dessa tider är det svårt att få tag både på material och hantverkare, säger församlingsföreståndare Britta Bolmenäs.
Används alla dagar i veckan
Att kallställa lokalerna är inte ett alternativ. I ungdomsgården finns en förskola som måste ha det varmt. Och kyrkan används nästan alla dagar i veckan.
– Vi får dra ner värmen i kyrkan, man får helt enkelt ha mer på sig, säger hon.
Gävle ligger precis på fel sida gränsen mellan elområde 2 och 3. Därför kommer Betlehemskyrkan att behöva betala mer för elen än de som bor i elområde 2. Föreståndaren Patric Forsling berättar dock att kyrkan värms av fjärrvärme och inte el.
– Men vi kommer definitivt att sänka värmen i de lokaler som vi inte använder, även i kyrksalen. Och vi får försöka att vara lite smarta och se över belysningen så att den inte lyser i onödan.
Även Immanuelskyrkan i Borås har stora lokaler, men värms också av fjärrvärme. Där har dessutom församlingen varit förutseende och investerat i solceller.
– Vi känner inte någon väldigt stor oro. Tack vare att vi har solceller så har vi till och med kunnat sälja el, säger ordförande Anders Claesson.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR