Jorden är varmare än vad som någonsin uppmätts — och smältande glaciärer kan orsaka klimatkaos snabbare än väntat. Det varnar forskare för i flera nya larmrapporter om klimatet.
De fyra senaste åren har varit de varmaste på jorden sedan mätningarna började 1850, konstaterar Världsmeteorologiska organisationen (WMO).
– De 20 varmaste åren som uppmätts har varit under de senaste 22 åren. Temperaturhöjningarna de senaste fyra åren har varit exceptionell, både på land och i haven, säger WMO:s generalsekretare Petteri Taalas i ett pressmeddelande.
Sedan 1880 har jordens genomsnittliga yttemperatur höjts med runt en grad Celsius, rapporterar USA:s rymdstyrelse Nasa. I fjol var den globala medeltemperaturen 0,8 grader högre än genomsnittet åren 1951—1980.
Uppvärmningen beror till stor del på ökade utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser i atmosfären, orsakade av människan.
– Temperaturer är bara en del av det. Extremt väder som slår hårt påverkade många länder och miljoner människor, med förödande följder för ekonomier och ekosystem under 2018, säger Petteri Taalas.
2019 har inte börjat lovande. Australien genomlevde den varmaste januarimånaden som någonsin uppmätts — och i Storbritannien spår den nationella vädertjänsten Met office att de kommande åren blir minst lika varma som 2015—2018.
I en annan rapport larmar forskare om att de smältande isarna på Grönland och Antarktis riskerar att ställa till med klimatkaos snabbare än man tidigare trott. Konsekvenserna kan bli extremare väder och ett instabilare klimat redan inom några årtionden.
Fakta: Fakta: Klimatprognos
- Vid klimatmötet i Paris 2015 (COP21) beslutade de deltagande länderna om ett nytt klimatavtal om den globala temperaturhöjningen. Enligt avtalet, ratificerat i november 2016, åtar sig länderna att vart femte år skärpa sina planer för utsläpp av växthusgaser och att hålla höjd av den globala medeltemperaturen väl under två grader, med sikte på att den ska stanna runt 1,5 grader, vilket kallas för 1,5-gradersmålet.
- Om världen blir 1,5 grader varmare väntas den genomsnittliga temperaturhöjningen i Sverige bli ännu högre. 1,5—2 grader varmare på sommaren och under vintern så mycket som 2—3 grader.
- Just nu säger prognoserna att världen är på väg mot en temperaturhöjning på 3 till 3,5 grader fram till år 2100. För att klara 1,5-gradersmålet måste de globala växthusgasutsläppen halveras till år 2030, vilket ses som en näst intill omöjlig uppgift.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR