Trossamfundsminister Stefan Attefall (kd) tar i morgon, onsdag, emot ett 50-tal religiösa organisationer i Rosenbad. Samfundsledarna är positiva till initiativet som man ser som ett första steg i en fortsatt dialog om samfundens roll i samhället.
- Jag är mycket glad över att vi är inbjudna, säger Karin Wiborn, missionsföreståndare i Svenska Baptistsamfundet. Det är viktigt att vi får framföra vår önskan om att som trossamfund ses som en god aktör i samhällsbyggandet. Våra församlingar är en ständig mötesplats över generationer, samhällsklasser och kulturell bakgrund.
UllaMarie Gunner kommer att representera Svenska Missionskyrkan och har med sig en rad frågor in i samtalet bland annat om integration, bidrag till samfunden och institutionssjälavården. Hur många av dessa frågor hon får tillfälle att framföra i mötet där så många ska göra sina röster hörda återstår att se.
Missionskyrkan har förväntningar på att det blir en regelbunden fortsättning på dialogen och kommer att understryka att även statsministern bör ta emot liknande besök. Samma önskemål kommer Evangeliska Frikyrkan.
- Utifrån ett europeiskt/demokratiskt perspektiv borde det finnas mer av mötesplatser mellan kyrkor och regeringen/riksdagen än vad som hittills varit fallet i Sverige, säger missionsdirektor Anders Blåberg.
Distriktsföreståndare Alf Englund blir den som representerar Metodistkyrkan i Rosenbad.
- Vi vill gärna presentera Metodistkyrkans sociala principer, säger han.
Pelle Hörnmark, ordförande för Pingst – fria församlingar i samverkan, förväntar sig att få höra hur regeringen ser på samfunden i Sverige. Han vill också ställa frågan varför det statliga stödet till trosamfunden har varit oförändrade i 20 år när alla andra bidrag har räknats upp kontinuerligt.
- Är det en värdering eller hur ska man tolka det? undrar han.
CHRISTINA LARSSON
LÄGG TILL NY KOMMENTAR