Ing-Britt och Hans Borendal i Equmeniakyrkan i Floda bidrar till att människor i Bergsjön får kläder och hygienprodukter.
I Bergsjön får hundratals människor stöttning för att klara vardagen. Trots avståndet har Equmeniakyrkan i Floda blivit en viktig del i det arbetet.
Svenska kyrkan i Bergsjön har länge fungerat som en biståndscentral för människor som tillhör Göteborgs allra fattigaste. Många företag och affärer skänker till kyrkan, då främst matvaror.
Därför är tacksamheten stor när Ing-Britt och Hans Borendal från Equmeniakyrkan i Floda utanför Göteborg var tredje vecka kommer med fullastad bil till Bergsjön. Varje gång har de med sig blöjor, tvål, schampo, bindor och välling.
– Det är svårt att förstå att de får plats med så mycket i bilen. Det som de kommer med betyder väldigt mycket, säger diakon Maria Brandin i Bergsjön.
I Bergsjön har inte alla råd med blöjor
Bindor och blöjor kan tyckas som hygienprodukter som alla borde ha tillgång till, men hon berättar att många idag kämpar för att har råd.
– Det är dyrt för många, säger hon.
Maria Brandin har en dialog med Ing-Britt och Hans inför besöken om det är något som behövs extra mycket.
– Det fungerar väldigt bra. Vi får även kläder, och Ing-Britt och Hans kan komplettera när vi saknar kläder här, säger Maria Brandin.
Butiken har skänkt 1 375 000 kronor
Basen för hjälpen är secondhandbutiken i Floda, som Equmeniakyrkan står bakom. När Sändaren besöker butiken är det några timmar till öppning, men ändå högt tempo. De många volontärerna putsar, fejar och prismärker inför anstormningen av kunder. Butiken är en succé och förra året kunde man skänka 1 375 000 kronor till olika ändamål, främst utomlands. Men en del av överskottet blir till hygienprodukter som går till Bergsjön.
Ing-Britt berättar att den första kontakten med Bergsjön togs av dåvarande ungdomspastor Daniel Ånskog, som ville visa unga i församlingen hur verkligen kunde se ut i utsatta stadsdelar. Efter besöket i Bergsjöns kyrka började församlingen i Floda att stötta kyrkans sociala arbete.
– Det växte fram, och så har det ökat, säger Ing-Britt.
Stora skillnader i levnadsstandard
Kontakten betyder mycket, och speciellt för paret Borendal har relationen fördjupats genom åren. De har mött människor i Bergsjön som de fortfarande har kontakt med, både en familj med sex barn från Bosnien och en ensamstående mamma med en son från Montenegro.
– Sonen är född på samma sjukhus som vår sonson, och är exakt lika gammal. Men kontrasterna mellan hur de växer upp är enorma. För oss har det blivit en ögonöppnare, och en inblick i hur människor kan ha det i Sverige, säger Ing-Britt.
– När det är nära så blir det väldigt konkret. Ju närmare det är så blir man ju mer engagerad i det, säger Hans.
Även om det är de som har huvudansvaret för kontakten med Bergsjön så är stödet brett i församlingen. De kommer att fortsätta med resorna till Bergsjön.
– Samarbetet känns väldigt naturligt. Kyrkan i Bergsjön är väldigt välorganiserad, och det är mycket bättre för oss att gå in och stötta än att vi skulle starta något eget, säger Ing-Britt.
En leverans av hygienartiklar från Floda till Bergsjön. Foto: Privat
Fakta: Bergsjön
Stadsdelen Bergsjön är en ung stadsdel som byggdes på 1960-talet under en period när det behövdes många nya bostäder i Göteborg. Bebyggelsen tillhör miljonprogrammet.
Bergsjön är det område i Göteborg med lägst medelinkomst. Det är också klassat av polisen som ett så kallat utsatt område.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR