Isak Svensson. Foto: Mikael Wallerstedt
Konferensen Krig eller Fred- hur väljer man när världen rasar? på Södra Vätterbygdens folkhögskola är dessvärre inställd. Men Sändaren samtalade med fredsforskaren Isak Svensson, som skulle varit huvudtalare vid konferensen, om de aktuella frågorna.
Lägligt nog är det en just upphöjd professor som kommer till sin gamla hemstad. I början av oktober utsågs nämligen Isak Svensson till Dag Hammarskjöld-professor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet.
– Otroligt hedrande! Det innebär förväntningar och ansvar för att utveckla och driva fredsforskningen, nationellt såväl som internationellt.
Isak Svensson blir den tredje på stolen efter att professuren inrättats av riksdagen i början av 1980-talet.
Större sammanhang
På Södra Vätterbygden kommer han att sätta de olika konflikterna i ett större sammanhang.
– Det är en problematisk tid vi lever i. Vi ser en uppgång i antal konflikter. I fjol var det ett rekord med 55 stycken runt om i världen. Men även om de är många, så är det inte rekord i antalet döda i strid. Krigen och konflikterna har ju varit flera sedan Andra världskriget: Korea, Vietnam, Iran-Irak, folkmordet i Rwanda. För att nämna fyra blodiga.
Det senaste halvåret dystert
Det senaste halvåret har varit dystert. I Ukraina fortsätter kriget. I Sudan har det varit strider. Liksom i Myanmar. Armenier har flytt från enklaven Nagorno-Karabach i Azerbajdzjan. Och Hamas i Gaza har precis genomfört en våldsamsam attack på Israel.
– Det vi ser är dels ett nytt fenomen, eller snarare en återgång till ett gammalt: att ett land försöker ta över ett annat genom en militär invasion. Alltså som Ryssland i Ukraina.
Dels fortsätter konflikter mellan etniska grupper; jihadistiska grupper är fortsatt aktiva.
Isak Svensson återkommer till hur fossila bränslen finansierar krig och konflikter.
– Jag är förvånad över att vi inte ser en tydlig allians mellan klimat- och miljörörelsen och fredsrörelsen. Vi skulle behöver ställa om ekonomin som under Andra världskriget.
Han ser också en maktförskjutning i världen där USA:s roll minskat.
Några ljuspunkter?
– Colombia är en där vapenvilan mellan regering och gerillarörelse verkar hålla. Jemen och Filipinerna likaså. Kriget i Tigray iEtiopien har också tagit slut.
Sedan kan situationen Mellanöstern öppna för dramatiska förändringar tror Isak Svensson trots den senaste veckans händelser.
– Israel och flera arabstater har gradvis närmat sig varandra, liksom Iran och Saudiarabien.
Konferensen på Södra Vätterbygdens folkhögskola anordnas, förutom av skolan själv, av Immanuelskyrkan i Jönköping, Equmeniakyrkans östregion och Bilda.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR