Frikyrkor bildar nätverk för konvertiter

I januari anordnade Sveriges kristna råd en manifestation för asylsökande konvertiter på Sergels torg i Stockholm. Nu vill frikyrkliga arbeta parallelt med frågan. Foto: Mikael Stjernberg

Samarbetet kring konvertitfrågan mellan frikyrkorna tar ytterligare ett steg. Ett nytt nätverk bildas nu.
– Vi uppmuntrar alla sådana initiativ till nätverk, säger Equmeniakyrkans kyrkoledare Lasse Svensson.

Frågan om konvertiter som hotas av utvisning eller utvisats är gemensam för svenska frikyrkoförsamlingar – oavsett samfund. Men arbetet har hittills skett mestadels inom ramen för de egna samfunden. Undantaget är konvertitutredningen som Sändaren tidigare rapporterat om. Det blev ett lyckat samarbetsprojekt och har bidragit till att frågan pressats högre upp på agendan i samhällsdebatten.

Dessutom har en namninsamling till Migrationsverket genomförts, liksom Sveriges kristna råds ljusmanifestation på bland annat Sergels torg – med gemensamma gudstjänster över landet.

Ett antal personer inom de olika kyrkorna som själva är engagerade i konvertitfrågan, har därför gått samman för att fortsätta arbetet i ett nytt nätverk.

– I den här frågan har vi samma upplevelser och likadana utmaningar. Därför känns det onödigt och ineffektivt att vi alla jobbar parallellt med samma fråga, konstaterar Christian Mölk, initiativtagare och verksam inom Pingst FFS. Linda Alexandersson pastor i Equmeniakyrkan i Arvika kommer också att ingå.

Tanken är att vara ett komplement till arbetet som Sveriges Kristna Råd, SKR, redan utför i dessa frågor.

– SKR består dels av en större kyrkofamilj, och sedan har de en annan roll. I vårt nätverk har vi liknande ingångar och kanske även då får möjlighet att vara mer specifika i vår problemformulering till Migrationsverket, tror Mölk.
Nätverket är inte styrt från nationellt håll, men kyrkoledare Lasse Svensson är glad över att nätverket startas och kommer följa dess arbete med spänning.

– Ingen kommer ta i den här frågan om inte vi som kyrkor gör det. Därför är det positivt med denna typ av seriösa initiativ. Ingen vill titta tillbaka och tänka; varför gjorde vi inte allt vi kunde för de här syskonen?

4 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Lars Göran Berg
utmärkt
Thomas Kärrlander
Är det inte det fantastiska att människorna kommer till tro på Jesus! De är nu Guds barn och är det någon som inte tror på att Gud vakar över sina barn? Kanske är avsikten att de som återvänder ska sprida Evangeliet i hemlandet, att vara ett ljus i mörkret? Borde vi inte istället glädjas med dem över den fantastiska vinning som de gjort, istället för att bekymra oss över de prövningar som väntar (oss alla)? Ibland undrar man om ingen läser Bibeln längre, eller...kanske läser de men inget fattar. Kommer och tänka på filmen "Idiotrepubliken" av Mike Judge, för de som inte sett den kan det vara en ögonöppnare.
Thorsten Schütte
Thomas, menar Du på fullaste allvar att de konvertiter som underkänns i Migrationsverkets "kristendomsprov" ska bevisa sin kristna tro genom att bli martyrer i de strängt muslimska länder de utvisas till?
Thomas Kärrlander
Läs igen vad jag skriver, Thorsten. Tror du inte att vår Gud är tillräckligt stor för att kunna beskydda sina barn?

 

Till minne