I Israel har flaggan nu blivit en symbol för de regeringskritiska, medan många ortodoxa i stället har röstat på regeringspartier.
Spänningarna i Israel hotar att föda fram ännu mer våld. När nu påsken och ramadan sammanfaller fruktar många att något fruktansvärt kommer att hända.
I Israel har hundratusentals människor gått ut på gatorna de senaste veckorna för att protestera mot högerregeringens förslag om att inskränka domstolarnas makt över politiken. Till slut tvingades regeringen att skjuta upp behandlingen av det lagförslaget till senare. Det betyder dock inte att spänningarna försvunnit.
Maria Wålsten, som är Act Svenska kyrkans regionala representant i Jerusalem, berättar att hon i samband med de stora demonstrationerna åkte bil genom Jerusalem. I ett judiskt-ortodoxt område hamnade hon bakom en bil med stora israeliska flaggor.
– Bilen krypkörde och ortodoxa judar började att kasta ägg på den. I Israel har flaggan nu blivit en symbol för de regeringskritiska, medan många ortodoxa i stället har röstat på regeringspartier, säger hon.
Enorma motsättningar
Händelsen är ett tecken på de enorma motsättningar som finns i det israeliska samhället, där mer sekulära judar står emot ortodoxa. Och där radikala judiska bosättare driver på för en mer extrem politik gentemot palestinier.
– Vi har i dag en högerregering med partier som stöttar bosättarna. Bosättare gör nu allt oftare attacker mot palestinska fårfarmare och bönder, för man har ingen broms. Jag tror att de själva söker efter var den röda linjen går nu, säger hon.
Påsken och ramadan sammanfaller
Enligt henne är spänningen nu stor i Israel. Den har inte uppstått enbart på grund av den politiska krisen, utan även av det ökande våldet mellan israeliska säkerhetsstyrkor och palestinier. Snart väntar den kristna påsken, samtidigt som muslimerna firar ramadan.
– Alla förväntar sig att något ska hända då. En journalist i tidningen Haaretz beskrev det som att Israel är havande, men ingen vet vad som kommer att födas fram, ett monster eller något vackert. De flesta palestinier och de israeler som nu är ute på gatorna och demonstrerar är rädda för att det kommer bli fruktansvärt våldsamt, säger hon.
Även kristna som inte är palestinier befinner sig under press. Under 2023 har flera attacker riktats mot kristna och kyrkor. I gamla stan i Jerusalem ligger de armeniska kvarteren granne med de judiskt-ortodoxa och Maria Wålsten berättar hur hon sett att präster fått polisbeskydd när de vandrat genom gränderna till Gravkyrkan.
– Bosättarmobbar i Jerusalem är lättprovocerade av andra grupper än de egna, och i denna arrogans blir armenierna ofta en måltavla då deras kvarter ligger i mobbens väg, säger hon.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR